Dr. Sherlock Holmes v Čechách a jiné případy

3. prosinec 2011

Povídková sbírka Rudolfa Čechury potěší nejen příznivce slavného detektiva, ale také milovníky přírodních věd.

Možná to nevíte, ale Sherlock Holmes, poté co zanechal v roce 1903 své detektivní praxe, usadil se na venkově v Sussexu, kde se věnuje chovu včel a zahradničení. Píše to alespoň Rudolf Čechura v úvodu své povídkové sbírky Dr. Sherlock Holmes v Čechách a jiné případy, která nedávno vyšla v novém vydání v nakladatelství Mladá Fronta. A protože je Rudolf Čechura členem The Sherlock Holmes Society v Londýně, nemáme důvod mu nevěřit.

Včely i zahrádka sice Holmesovi zabírají dost času, spousta mu ho ale ještě zbývá. Tento volný čas věnuje studiu přírodních věd a někdy, v odůvodněných případech, spolu se svým společníkem Watsonem vyřeší i nějaký ten zapeklitý případ. Nemůžeme se divit, že přitom často uplatní svých nově nabytých znalostí, ať už se týkají včel, hub, brouků, ptačích hlasů, pavoučích sítí, mušlí, nebo dokonce přírodních zvláštností severozápadních Čech.
Povídky byly psány pro rozhlasový magazín Meteor, knižně vyšly poprvé v roce 1993 a šest let na to za ně Rudolf Čechura dostal Cenu Jiřího Marka, což je jakýsi český detektivkářský „Oscar“. Je to čtení poučné, ale také vtipné.
Takových knih není nikdy dost.

Dr. Sherlock Holmes v Čechách a jiné případy

Rudolf Čechura: Dr. Sherlock Holmes v Čechách a jiné případy. Praha: Mladá fronta, 2011. ISBN 978-80-204-2486-0.

Knihu můžete vyhrát v soutěži Planetária.

autor: frv
Spustit audio