Dortíčky
Nekonečné jsou variace vánočního slepovaného cukroví.
Suroviny:
200 g hladké mouky
70 g moučkového cukru
150 g másla nebo tuku
20 g kakaa
30 g mletých ořechů
1 žloutek.
Náplň: 120 g moučkového cukru, 2 žloutky, 120 g mletých ořechů, asi 2 lžíce rybízové nebo višňové marmelády.
rumová nebo čokoládová poleva, ořechy na ozdobení
Postup:
- Do prosáté mouky přidáme cukr, změklé máslo, prosáté kakao, ořechy a žloutek a vypracujeme vláčné těsto. Dáme do chladu odležet.
- Těsto rozválíme asi na stéblo silně a vykrajujeme kolečka nebo jiné tvary. V předehřáté troubě upečeme a zchladlé uložíme do dobře těsnící krabice.
- Cukroví dokončujeme až před svátky. Na náplň cukr utřeme se žloutky a promícháme s ořechy a marmeládou tak, aby náplň byla vláčná a dala se mazat.
- Zchladlé upečené tvary slepíme náplní, polijeme polevou podle chuti a ozdobíme půlkou vlašského ořechu.
Související
-
Fettucine s oříškovou omáčkou
Suroviny: 350g těstovin fettucine, 200g gorgonzoly (nebo 50g nivy), 50 strouhaných ořechů, 6 lžic strouhaného parmazánu, 30g másla, muškátový oříšek, sůl a půl hrnk...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.