Domácí vermut

Suroviny: 500g rýže,10g droždí, 1 citrón, 1 muškátový oříšek, 4 kousky nového koření, 4 hřebíčky, špetka mletého zázvoru, špetka tymiánu, půl lžičky muškátového květu, 100g rozinek, 1 a půl kila cukru.

Postup: Připravíme pětilitrovou láhev, do ní dáme rýži a droždí a dobře promícháme. Přidáme kůru z citrónu, oloupaný citrón nakrájený na kolečka a všechny ostatní ingredience kromě cukru. 3 litry vody smícháme s cukrem, převaříme, necháme vychladnout a zalijeme tím směs ve sklenici. Sklenici přikryjeme igelitem, který propícháme (alespoň 15 dírek) a necháme ve tmě na teplém místě uležet 5 týdnů. Potom vše scedíme a necháme ještě na 10 dní uležet (může být i v lednici). Nakonec vermut stočíme do lahví.

DOBROU CHUŤ VÁM PŘEJE PETR NOVOTNÝ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!