Domácí sýrové tyčinky
S kupovanými to není k porovnání! A to ani cenou…
Ingredience
- 200 g hladké mouky
- 150 ml bílého jogurtu
- 70 g sádla
- 50 g nastrouhaného eidamu
- 1 kávovou lžičku kypřicího prášku
- trochu soli
- vejce na pomazání a mletá paprika a semínka na posypání (kmín, sezam apod.)
Postup:
- Mouku promícháme s kypřicím práškem a solí a jogurtem a sádlem zaděláme těsto. Zapracujeme do něj jemně strouhaný sýr.
- Vypracujeme hladké těsto, rozválíme ho na stéblo silně a na pečicím papíru přeneseme na plech.
- Placku pomažeme rozkvedlaným vajíčkem a podle chuti posypeme. Rádýlkem nebo ostrým nožem nakrájíme na proužky a vložíme do trouby předehřáté na 195 stupňů.
- Pečeme asi 20 minut a hotové tyčinky jednotlivě odlamujeme.
Související
-
Sýrové dědictví zvané roquefort
Z roku 1060 pochází nejstarší dochovaná zmínka o plísňovém sýru roquefort, jednom z historických pokladů francouzské kuchyně.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.