Doktor Livingstone, předpokládám?

6. listopad 2021

Před 150 lety, 10. listopadu 1871, se novinář Henry Morton Stanley na březích jezera Tanganika po dlouhém pátrání setkal s cestovatelem a misionářem Davidem Livingstonem.

V anglofonním světě je toto setkání přímo legendární, u nás, troufám si tvrdit, tomu tak není. Když se řekne „cestovatel po Africe“, představíme si spíš Emila Holuba než Davida Livingstona. Přitom to byl údajně právě Livingstonův deník, co Čecha Emila Holuba inspirovalo k cestování.

Křížem krážem jihem černého kontinentu

David Livingstone, skotský misionář, lékař a cestovatel po Africe

David Livingstone se narodil v roce 1813 ve skotském Blantyre v chudé rodině. Od svých 10 do 26 let pracoval v přádelně bavlny, ale zároveň pilně chodil do školy. Byl velmi zbožný a pod vlivem kongregační církve, které byl členem, se rozhodl stát misionářem. Vystudoval proto medicínu a také teologii. Nejdříve plánoval, že bude působit v Číně, pak v Západní Indii, ale nakonec se ve svých 27 letech vypravil do Afriky.

Základnu měl v Kapském Městě, odkud podnikal dlouhé výpravy po jižní i střední Africe. Snažil se tu bojovat proti otrokářství, smiřovat znepřátelené kmeny, ale také učinil několik významných geografických objevů. Například v roce 1855 došel podél řeky Zambezi k ohromným vodopádům, které nazval po britské panovnici Viktoriinými. Byl prvním bělochem, který spatřil mnohá jezera, řeky a další místa. V Africe se také oženil, vzal si dceru kolegy misionáře. Po 16 letech se Livingstone vrátil do Velké Británie, kde se svými poznatky a bohatými zkušenostmi seznámil odborníky a prostřednictvím přednášek a článků i širokou veřejnost. Stal se velmi slavným a obdržel četná vyznamenání. V roce 1858 se vydal do Afriky podruhé, a strávil tam dalších šest let.

Stanley hledá Livingstona

Sir Henry Morton Stanley, britský novinář a cestovatel po Africe. Snímek byl pořízen patrně v roce 1880

Na poslední africkou cestu se vypravil v roce 1865. Jeho cílem bylo najít prameny Nilu. Měl poměrně málo peněz, proto cestoval jen s malou výpravou místních lidí, kteří ho postupně opouštěli. Zubožený a později i velmi nemocný Livingstone se přesto nevzdával a pokračoval za svým cílem dál. Ovšem Evropa i Amerika, kde byl také známý, o něm na šest let úplně ztratila povědomí. Nevědělo se, kde je a zda žije. V roce 1869 proto vydavatel amerických novin The New York Herald Tribune pověřil novináře Henryho Mortona Stanleyho, aby se vypravil Livingstona hledat. Po dvou letech, 10. listopadu 1871, se mu ho najít podařilo. Na březích jezera Tanganika potkal zcela vyčerpaného a nemocného Livingstona. Podle reportáže, kterou napsal do novin, prý pohřešovanému cestovateli tehdy řekl: „Doktor Livingstone, předpokládám?“ – v originále „Doctor Livingstone, I presum?“

Srdcem navždy v Africe

Památník cestovatele Davida Livingstona na zambijské straně Viktoriiných vodopádů, které objevil

Tato věta se v anglofonním světě stala legendární a je jí dodnes. Ve čtyřicátých letech 20. století složil skladbu s názvem „Doctor Livingstone, i presum“ americký klarinetista Artie Shaw, píseň stejného jména uvedla v roce 1968 také anglická kapela Moody Blues. Ovšem, jak už to u slavných vět bývá, s největší pravděpodobností ji Stanley při setkání s nebohým Livingstonem vůbec nepronesl. Zato se pokoušel těžce nemocného misionáře přemluvit, aby se vrátil domů. Ten ale odmítl. O dva roky později ve vesnici Chitambo na území dnešní Zambie zemřel. Jeho srdce pohřbili sluhové pod nedalekým stromem, tělo nasolili a poslali do Anglie. Zde bylo v roce 1874 uloženo do hrobky ve Westminsterském opatství.

David Livingstone byl největším cestovatelem své doby a asi nejznámějším novodobým cestovatelem vůbec. Zároveň byl vzorem pro mnoho dalších objevitelů. Co se misijní činnosti týče, bylo to s Livingstonem slabší. Představte si, že navzdory svému mnohaletému pobytu v Africe se mu prý podařilo na křesťanskou víru obrátit jen jediného Afričana…

autoři: Veronika Kindlová , frv
Spustit audio

Související