Doksany bude hlídat drak, je ale jen ze slámy

29. duben 2023 15:28

Od neděle 30. dubna bude hlídat obec Doksany na Litoměřicku drak. Není to ale poprvé.

Prostor před obecním úřadem v Doksanech zdobí slaměné postavy pravidelně: o Vánocích betlém, na jaře zajíci a další postavičky, a na čarodějnice – samozřejmě čarodějnice a čarodějové. Od neděle se na místě objeví i obří drak.

Ten stával původně před mateřskou školkou a pak se přesunul před obecní úřad k hlavní silnici, která obec protíná. „Dodnes draka používáme na Halloween a na čarodějnice,“ řekla Ivana Housová. 

Je jednou z několika doksanských žen, které mají draka jak se říká na svědomí, protože se pro ně výroba slaměných postav stala koníčkem. Šikovné ruce Venduly Marešové, Věry Krpešové i dalších žen mimo jiné vytvořily koně, mamuta, a jak se Veronika Králová dozvěděla od Ivany Housové, právě i velkého draka. „Nejtěžší ale pro nás byly koně, protože byly ve velikosti živého zvířete,“ vysvětluje Housová.

Jak prozradila, nejlépe se pracuje s vlhkou slámou, ne se suchou. Přesušená sláma by se lámala. Slaměné sochy mají ženy schované. A tím, že je sláma na postavách utažená, zatím je nepoškodily ani myši. Nejstarším slaměným sochám je zhruba deset let. Teď se ženy chystají na pastevce a ovečky, kominíka a vodníka, ale i další.

A co je podle doksanských žen ke zhotovení takových slaměných soch nejvíce potřeba? Prý hlavně trpělivost.

Spustit audio

Související