Čarodějnice a prvomájové oslavy, kam se podíváš. Tak vypadá kulturou nabitý víkend v Ústeckém kraji

27. duben 2023

Nadcházející víkend patří v Ústeckém kraji pálení čarodějnic. Konají se ale i další zajímavé akce, jako třeba Valdštejnská slavnost v Litvínově, Májový koncert na Jezeří nebo Prvomájový festiválek v Ústí nad Labem.

Sobota 29. dubna

Desatero čarodějnických řemesel vám v sobotu od 14 do 17 hodin předvedou čarodějky v Jižních zahradách děčínského zámku. Na děti čeká spousta úkolů, které prověří jejich čarodějnické znalosti a dovednosti. Kdo se vyučí desateru řemesel, bude odměněn. Součástí akce bude prodej občerstvení, regionálních produktů a opékání vlastních buřtů.

Doubravská hora a hrad Doubravka nad Teplicemi v Čechách

Na hradě Doubravka v Teplicích pořádá Dům dětí a mládeže tradiční pálení čarodějnic – jsou připravené soutěže, hry, výtvarné dílny a dětská diskotéka. Přijďte v maskách, bude totiž i soutěž o tu nejhezčí! Začátek akce je v 15.30, pořadatelé připravili i místo na opékání buřtů – ale ty si musíte donést.

Ve Šluknově mají čarodějnice sraz u Domu kultury v 16.30 – nezapomeňte lampiony, s kterými se půjde do zámeckého parku. Také bude soutěž o nejhezčí čarodějnickou masku a další soutěže o sladké ceny. V programu vystoupí mažoretky Berušky a k tanci i poslechu zahraje Jiří Procházka.

Vojenské opevnění na Kočičáku u Chomutova

Vypravit se ale můžete i jinam než na čarodějnice – například na zahájení sezóny v Muzeu na Kočičáku v Chomutově od 10 do 18 hodin. I pro letošek jsou pro návštěvníky připravené tři prohlídkové trasy po pevnostním systému z dob před druhou světovou válkou. Uvidíte výcvik družstva čs. armády a ukázku polních telefonů vz. 35. Pro děti je připravený branný den, pro všechny pak polní kuchyně s vojenským gulášem a další občerstvení.

Regionální muzeum v Teplicích zve 29. dubna v rámci výstavy Radky a Stanislava Müllerových  Japonsko, má láska na ukázky tvarování bonsají. Od 10 do 12 a pak od 13 do 17 hodin to budou předvádět členové vyhlášeného Bonsai klubu z Libochovic.

Chcete-li si protáhnout nohy, pak se vydejte na sobotní výlet Po stopách Davida – sraz je v 9 hodin na náměstí v Krupce, půjde se na Komáří vížku a zase zpět – ale jinou cestou.

Výstava Japonsko, má láska na teplickém zámku

Hrát a zpívat se bude naplno a soutěžně ve Studiu 3 v Mostě – od 14 hodin tam proběhne Krušnohorské kolo Porty v žánrech folk, country, tramp, folkrock a blues.

Kdo má raději zvuk motorů, ten si přijde na své v Pískovně Keramost v Braňanech u Mostu. Po deváté tam začíná 2. závod 25. mistrovství ČR v jízdě extrémním terénem Truck trial. Večer pak uzavře diskotéka s Karlem Fialou a zítra závody pokračují.

Neděle 30. dubna

V Jiřetíně pod Jedlovou se čarodějnice v maskách slétnou v 17 hodin na náměstí a v 19.30 začne obřad pálení čarodějnic v Horním Podluží – tady nezapomeňte lampiony!

V Klášterci nad Ohří mají čarodějnice i čarodějové sraz v 16 hodin před zámkem, pak se přesunou do loděnice, kde bude přichystána pro všechny zájemce celá řada soutěží.

V Dubí mají čarodějnice sraz v neděli už ve 14 hodin – u sportovní haly Rudolfova huť. Také tam si užijí soutěže i pálení čarodějnic a večer pak zahraje skupina W Music.

Pálení čarodějnic o filipojakubské noci

Vyhrávat čarodějnicím se bude také v Roudnici nad Labem – průvod vyjde od parkoviště Lidlu v 15.30, cíl je na Husově náměstí. Hrát bude Dechový orchestr mladých, vystoupí mažoretky a na účastníky čeká i čarodějnická bojovka s odměnou na konci.

Čarodějnické slety a pálení se chystají také v Lovosicích – od 17 hodin je v Lesoparku Osmička připravený bohatý program, stejně tak na Červeném Hrádku u Jirkova nebo v Budyni nad Ohří na Vodním hradě – na Červeném Hrádku i v Budyni se začíná už v 16 hodin.

A teď z jiného soudku… Pohádkově laděný nedělní podvečer můžete zažít v Severočeském  divadle v Ústí nad Labem. Od 17 tu dávají druhou premiéru baletního divadla Popelka s hudbou Johanna Strausse mladšího, krále valčíků. Diváky čeká krásná hudba, kostýmy i výkony a velká spousta humoru.

Pondělí 1. května

26. ročník Valdštejnské slavnosti v Litvínově začíná 1. května v 9 hodin. Průvod půjde městem do zámeckého parku, kde bude připraven program – vítání hraběcí rodiny, ohnivé vystoupení, sokolník, Divadlo V pytli, herci Docela velkého divadla Litvínov nebo hudební vystoupení – těšit se můžete na Thoma Artwaye nebo kapelu 05 a Radeček. Připraveny jsou i rytířské turnaje s koňmi, výstava požární techniky, jízdy na koních, jarmark a další atrakce.

Májový koncert začne v 15 hodin na zámku Jezeří. Zpěvačky Anna Ponzerová a Hana Krejčová mladší si vybraly písně Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka, Bohuslava Martinů a dalších mistrů.

Májovým jarmarkem startují v pondělí letošní turistickou sezónu v Litoměřicích. Celý den budete mít co dělat – budou výletní jízdy vláčkem zdarma, prohlídky hradních expozic i Minimuzea železnice, Galerie marionet a Dílny ručního papíru. Ve 13 hodin začíná program na hradním nádvoří, krom jiných vystoupí i Yvetta Blanarovičová. V infostánku na Tyršově náměstí dostanete soutěžní kartu a pak můžete obejít všechny atrakce a těšit se na slosování.

Jezero Barbora

Prvomájový festiválek pořádá od 13 do 22 hodin restaurace Fírovka v Ústí nad Labem – je to už 20. ročník a krom dalších vystoupí skupiny Žyhadloo, Nerrea, Fridrich a Fridrich, Stromví.

Také v Radonicích si na 1. květen naplánovali Májové slavnosti – na všechny čeká už od 9 hodin pestrý program – hlavním hostem bude skupina Ready Kirken.

Na závěr něco pro sportovně založené posluchače – na rybníku Barbora u Duchcova 1. května v 11 hodin zahajují provoz půjčovny lodiček, samozřejmě jen za příznivého počasí.

Zúčastnit se ale můžete také sportovního dnu na hradě Doubravka. V 11 hodin začne carvingové řezání motorovou pilou a ve 12 aukce vyřezaných výtvorů. Ve 13 hodin pak startuje tradiční Běh na Doubravku od Prasátka v lázeňském domě Beethoven – délka trati je 4 200 metrů. Zahraje také country kapela Orel, uvidíte ukázky historických zbraní, lukostřelbu, hod sekerkou a další atrakce a třeba si i vyzkoušíte soutěž v přetahování lanem o soudek piva a medovník.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.