O víkendu se v Ústeckém kraji slaví nejen čarodějnice a první máj, ale i začátek sezóny na Labské cyklostezce

28. duben 2022

O víkendu se v Ústeckém kraji slaví nejen Čarodějnice a 1. máj, ale i začátek sezóny na Labské cyklostezce. Konají se také Valdštejnské slavnosti nebo turistické pochody. 

Sobota 30. dubna

V sobotu se od 17 hodin budou pálit čarodějnice v Lesoparku Osmička v Lovosicích. Bude se volit Miss čarodějnice, bude hudba a taky ohňová show Vox luminas.

Pálení čarodějnic o filipojakubské noci

Rej čarodějnic vypukne už v 15 hodin také v Rumburku, tady slibují  průvod městem, divadlo, soutěže pro děti a taky soutěž o nejlepší čarodějnici. Ve 20 hodin pak v Domě kultury Střelnice naváže na čarodějnické řádění rokenrolová zábava.

Desateru čarodějnických řemesel se můžete vyučit v Jižních zahradách děčínského zámku v době od 14 do 17 hodin. Každý vyučený dostane odměnu, součástí programu je i prodej občerstvení a regionálních produktů a opékání buřtů.

Neméně bohatý čarodějnický program pro děti i dospělé včetně ohnivé show chystají v Městském divadle ve Varnsdorfu, a to od 16 do 23 hodin. Čarodějnice se budou pálit také v Roudnici nad Labem. V 15.30 vyrazí čarodějný průvod s mažoretkami a muzikou a na Husově náměstí už je bude čekat Václav Upír Krejčí se svou zábavnou show, chybět nebudou buřtíky a oheň.

Čarodejnice (4)

Čarodějnice budou v sobotu 30. dubna také v Lounech – v Masarykových sadech od 15 hodin. Pořadatelé slibují lunapark, soutěže pro děti, muziku i vatru jak se patří. Vstupné je dobrovolné – výtěžek z něj půjde na pomoc pro ukrajinskou rodinu.

Stranou čarodějnického rojení nezůstávají ani Postoloprty – v 16 hodin začíná program u bývalých kasáren. 

Čarodějnice se budou pálit taky v Libouchci – od 18 hodin v areálu restaurace Svoboda.

Čarodějnice s bohatým programem připravují také v Jiřetíně pod Jedlovou – čekají vás hry, soutěže, volba Miss, rej s koštětem a další špumprnákle – stejně jako v sousedním Dolním i Horním Podluží.

Labská cyklostezka s pohledem na Větruši

30. dubna také startuje sezóna na Labské cyklostezce. Začátek programu v Cyklokempu Loděnice Brná u Ústí nad Labem je v 11 hodin, uvidíte biketrial show Martina Šimůnka, bezpečnostní aktivity, využít budete moci bezplatného servisu kol, bude tombola, hrátky pro děti a nakonec nebudou chybět ani ty čarodějnice. Startuje také cyklobus v Českém Středohoří.

Neděle 1. května

Valdštejnské slavnosti v Litvínově - sokolník

Neděli si můžete zpestřit třeba Valdštejnskými slavnostmi v Litvínově – začínají průvodem v 9 hodin od nákupního centra Máj a v průvodu bude hudba, mažoretky, herci Docela velkého divadla a Divadla v pytli, skupina historického šermu Briganti a Severočeští rytíři a řada dalších. V Zámeckém parku se bude v 10 hodin vítat hraběcí rodina, uvidíte krom jiného vystoupení s koňmi a vlajkovou show s bubny Milites, v 16 hodin zahraje a zazpívá Vladimír Merta a další muzikanti, další program bude na náměstí Míru a ve Voigtových sadech a na zámeckém nádvoří.

Ve Zdibech na okraji Prahy postavili májku

Májku můžete slavit v Duchcově na náměstí Republiky od 14 hodin – Divadlo M tu představí Májový kabaret, od 14:30 se pochlubí technikou duchcovští hasiči, v 15:00 bude vyhrávat Krušnohorská dudácká muzika a program uzavře znovu Divadlo M Májovým kabaretem.

1. květen přeje také turistům – v 11 hodin se můžete připojit k Prvomájovému výstupu na Kozí vrch na Ústecku, trasa s průvodcem má 15 kilometrů, ale jít můžete podle vlastních sil a chuti.

Ohřecká osmička je běžecko-pochodový seriál pro všechny, kteří rádi tráví čas v přírodě při troše pohybu. Letošní – už 3. ročník startuje 1. května v Perštejně u fotbalového hřiště v 10:30. Nejdřív vyrazí děti a chodci a po půlhodině za nimi dospělí běžci. Pokud jste se ale nezaregistrovali předem na webu, přijďte raději dřív. Výtěžek ze startovného je určen na rehabilitaci pro Lukáška, který prodělal mozkovou obrnu.

Děčínské muzeum chystá výstavu pro všechny fanoušky Harryho Pottera

Jestli se vám nechce ven, pak se můžete v neděli vypravit do Oblastního muzea v Děčíně – pro návštěvníky tam mají přichystanou zbrusu novou výstavu s názvem Mudlové, přijeďte expres! Milovníci příběhů s Harrym Potterem zbystřili – ano, je to výstava nejrůznějších relikvií spjatých s touto ságou o kouzelnickém učni, uvidíte například stříbrnou vstupenku na mistrovství světa ve famfrpálu nebo Kluběnku a spoustu dalších předmětů. Autorkou výstavy je Andrea Vendolská, která tak prezentuje svou obsáhlou sbírku.

A na závěr něco prvomájového – Políbení pod rozkvetlou třešní nabízí po celý den Vinice Mikulenkových ve Velkých Žernosekách.

Spustit audio