Dobromysl chrání před nemocemi, navíc i rozveseluje mysl
Dobromysl patřila už v dávných dobách mezi tzv. svatojánské kvítí. Lidé jí přisuzovali léčivou a dokonce kouzelnou moc.
Největší kouzelnou moc měla dobromysl natrhaná na sv. Jana. S její pomocí prý šlo dokonce přivolat lásku. Dobromysl je ta z louky a oregano, ta samá bylinka, roste na zahrádce. Ať už jí říkáte dobromysl, nebo oregano, umí léčit. Je v ní hodně silic, hořčin, tříslovin i antioxidantů. Uvolňuje křeče, podporuje činnost žaludku, jater, příznivě působí i na kvalitní spánek.
Dobromysl podporuje chuť k jídlu. Hodí se všude tam, kde se používá majoránka, má ale výraznější chuť. Nezastupitelná je v italské kuchyni při přípravě špaget. Ve Francii je součástí známého provensálského koření. V Mexiku pak chilli koření, nelze bez ní připravit pravé chilli con carne. Přidává se do mletých mas a gulášů, rizota, k dochucení masitých jídel a salátů
My si dneska uvaříme dobromyslový čaj. Jak na to? 2 lžičky sušené bylinky zalijte ¼ litrem vody a povařte 2 - 4 minuty. Pak ještě louhujte asi ¼ hodiny. Odvar pijte vlažný. Pomůže při kašli, zánětu průdušek a také při zmiňovaných žaludečních problémech.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka