Dobře vybrané brýle sedí jako šité na míru

4. červen 2015
Jak správně nakupovat

Jak mají brýle správně sedět? Kromě tzv. havlovek, které mají být uprostřed nosu, musejí ostatní typy brýlí sedět na kořeni nosu, neměly by tlačit za ušima, tzv. postraničky mají být co nejvíce přizpůsobené tvaru hlavy, abyste se v nich cítili co nejlépe a přirozeně. Máte-li dobře vybrané brýle, může se klidně stát, že je hledáte a přitom je máte na hlavě.

Oční lékař MUDr. Pavel Sušický upozorňuje na to, že ne každá skla se dají osadit do všech typů brýlových obrouček. Kupujte skla i obroučky současně, nebo si před koupí obrouček u optika ověřte, jaký typ obrouček zvolit. Výběr obrouček nezávisí jen na vašem vkusu a síle skel podle počtu dioptrií, ale i na parametrech jako je střed skla, který musí být před středem panenky oka, zohledňují se i různé osy apod.

Materiál na brýlová skla je dnes na trhu v široké nabídce, většinou zákazníci volí mezi sklem a plastem. Užitečná je antireflexní ochrana, která reguluje odraz světla zezadu - hodí se lidem, kteří často pracují na počítači nebo řídí auto. Určitou ochranu proti slunci mohou poskytnout samozabarvovací skla. Intenzitu ztmavení si můžete zvolit, jen musíte mít na paměti, že např. zrovna v autě to nefunguje.

Ideální péči o brýle představuje ultrazvuková čistička, ale domů si ji pořídí málokdo. Pro běžnou péči stačí kápnout si na prst kapičku jaru, odmastit skla i obroučky, opláchnout čistou vodou a na vlhké brýle pak použít speciální utěrku a vytřít dosucha. Nikdy brýle nečistěte nasucho, ničí se tím antireflexní vrstva.

autor: Veronika Dašková
Spustit audio