Dobráci z Valteřic jsou ta nejlepší parta v republice

18. prosinec 2015
Dobráci roku

Ve vesnici, která patří pod obci Horní Branná, žije necelých 500 obyvatel, z toho je 72 dobrovolných hasičů, tedy každý sedmý obyvatel z Valteřic je dobrovolným hasičem. SDH má ve Valteřicích dlouhou tradici – sbor byl založen v roce 1882.

„Dá se říct, že tak jak se staráme my o občany a připravujeme jim různé akce od tradičního plesu přes masopustní průvod až po dětské dny, chráníme jejich majetek a životy, na oplátku místní taky myslí na nás,“ říká Václav Vondrouš, starosta sboru.

Chloubou valteřické hasičské party jsou prý ženy hasičky. „Od roku 2012 jsme dali po obdivuhodných šedesáti letech dohromady družstvo žen, hned od jejich začátků vozí domů ze soutěží výborné výsledky, dokonce v minulém roce se zúčastnily krajské soutěže v požárním sportu,“ chválí hasičky jejich kolega Petr Tomáš.

Předností SDH Valteřice je i pospolitost. „Fungujeme od nejmladších po ty nejstarší, není problém spolu vyjít a to je věc, jak vidíme v okolí, která nebývá pravidlem,“ tvrdí Petr Tomáš.

Hrdí jsou ale i na starou motorovou kolovou stříkačku, která příští rok oslaví 80. narozeniny. A proč by podle hasičky Marie Klementové měli být právě ti z Valteřic Dobráky roku? „Protože Valteřice jsou nejlepší parta v republice! Jsme kolektiv, který drží při sobě, takže body dávejte jenom nám,“ vyzývá vás Marie Klementová.

Poslechněte si víc dnes po 15. hodině a ve stejném čase i v neděli na frekvencích 88,8 FM, 102,3 FM a 97,4 FM.

Dobrovolné hasiče z Valteřic můžete v soutěži Dobráci roku až do pátku 25. prosince 2015 do 15:00 hod podpořit zasláním SMS tvaru DOBRACI(mezera)VALTERICE na číslo 900 11 04.

Další losování v soutěži Dobráci roku určilo, že příštím sborem, za kterým se vypravíme, bude sbor ze Smržovky. Medailonek tamních dobrovolných hasičů odvysíláme 25. prosince 2015 po 15. hodině.

autor: Jaroslava Mannová
Spustit audio