Křešice: Povodně přivedly k dobrovolným hasičům spoustu dětí

20. květen 2016
Dobráci roku

Křešice leží na břehu Labe nedaleko Litoměřic. A právě poloha obce definuje hlavní úkol místních dobrovolných hasičů. Pomáhat při povodních. Při posledních povodních mobilní stěna obec nezachránila. Velká voda ale přivedla k hasičům řadu dětí.

K tomu, aby obec ochránili, mají mobilní dobrovolní hasiči z Křešic stěnu, stejně jako třeba v Ústí nad Labem. Při posledních povodních ji hasiči postavili, přesto se voda rozlila po obci. Hladina Labe vystoupala metr nad úroveň postavených zábran. „Snažili jsme se, ale vody prostě bylo moc,“ vzpomíná na událost Miroslav Mrva, velitel zásahové jednotky SDH Křešice.

Na posledních povodních dobráci z Křešic vlastně trochu vydělali. Na opravu vodou poničené hasičárny se podařilo sehnat dotace a s přispěním obce tak teď SDH Křešice bydlí ve zrekonstruovaném objektu, kde kdysi nevyužívaná půda slouží jako klubovna a zázemí hlavně pro malé hasiče.

Nové děti v SDH díky povodním? V Křešicích ano

Malí hasiči jsou dalším přínosem posledních povodní. „Spoustě dětí se líbilo, jak jsme pomáhali. Takže po povodních nastal trochu boom. Dokonce jsme založili nové dětské družstvo. Jsou v něm ti nejmenší, od tří do šesti let,“ říká Lukáš Kébert, jeden z vedoucích hasičské mládeže v Křešicích. Tenhle hasičský potěr prý trénuje stejně jako starší děti. „Samozřejmě disciplíny přizpůsobujeme jejich věku, ale makají stejně jako ostatní,“ dodává.

Opravdu početná parta SDH Křešice

„Máme 102 členů, z toho 49 dětí,“ dokládá dětský zájem o hasiče čísly Michal Mančal, starosta SDH Křešice. „Příští rok oslavíme sto čtyřicet let. Za celou tu dobu sbor nikdy nepřestal fungovat. Vždycky se soustředil nejen na pomoc bližním, ale i na život v obci a práci s dětmi,“ doplňuje starosta sboru.

Křešičtí dobráci pořádají zábavy, staví máje a teď aktuálně žijí přípravami na dětský den. Ten je vyhlášený v dalekém okolí.

Znak SDH Křešice

Poslechněte si víc dnes odpoledne po 15. hodině na frekvencích:

Ústecký kraj, Nový Bor 88,8 FM
Liberec a Jablonec 102,3 FM
Česká Lípa 94,3 FM
Harrachov, Tanvald, Desná, Smržovka 107,9 FM
Frýdlantsko a Novoměstsko 97,4 FM
Semily 103,4 FM

Dobrovolné hasiče z Křešic můžete v soutěži Dobráci roku podpořit až do pátku 27. května 2016 zasláním SMS ve tvaru DOBRACI(mezera)KRESICE na číslo 900 11 04.

Další losování v soutěži Dobráci roku určilo, že sborem, za kterým se příští týden vypravíme, je SDH z Nové Vsi u Chrastavy. Jejich medailonek odvysíláme v pátek 27. 5. 2016 po 15. hodině.

Spustit audio