Dobráci z Podlesic: Není jich moc, zato jsou skvělá parta

18. březen 2016
Dobráci roku

Podlesice jsou stejně jako Vitčice součástí obce Veliká Ves na Chomutovsku. SDH Podlesice má hasičárnu ve Vitčicích. K zásahu se dobráci z Podlesic dostanou dvakrát do roka. V tamějším SDH byste napočítali celkem 33 dobráků, z toho čtyři ženy a sedm juniorů mladších osmnácti let.

„Většinou jde o technické zásahy – spadané větve nebo stromy. Hlavně se společně bavíme. Organizujeme akce pro veřejnost, soutěžíme," říká Miroslav Ogáseanu, velitel SDH Podlesice. V jednotce má i svého bratra a po hasičárně se jako v prostředí důvěrně známém, pohybuje i jeho malý syn.

Hasičina jako náplň volného času

„Na vesnici je to jiné. Jde o to mít co dělat a smysluplně využít volný čas. A hasiči jsou skvělá parta," vysvětluje šestnáctiletý Filip Pilař, proč svůj volný čas tráví v hasičárně. Bratři Koubové mu přitakávají. Ten mladší z nich, Tomáš vypočítává soutěžní úspěchy. Když hrdě nahlásí jedno první místo, vzápětí skromně dodá, že ze tří zúčastněných.

Na poháry vystavené na poličkách se trochu práší. Místnost fungující jako klubovna prochází opravami. „Trápila nás vlhkost,“ vysvětluje velitel Miroslav Ogáseanu.

13 let fungování současného SDH

Sbor byl založen roku 1879. Z historie se nedochovaly žádné kroniky, a tak informace chybí. Novodobá historie se začala psát v roce 1975. Po roce 1989 přišel zase útlum. Teď už ale třináct let fungují dobrovolní hasiči v Podlesicích tak, jak mají. Starají se o techniku, pomáhají, když je třeba, věnují se mládeži a pořádají nejrůznější akce. „Třeba jsme obnovili tradici masopustního průvodu,“ říká hrdě Miroslav Ogáseanu.

Mladí hasiči z Podlesic

Poslechněte si víc dnes odpoledne po 15. hodině na frekvencích:

Ústecký kraj, Nový Bor, Česká Lípa 88,8 FM
Liberec a Jablonec 102,3 FM
Harrachov, Tanvald, Desná, Smržovka 107,9 FM
Frýdlantsko a Novoměstsko 97,4 FM
Semily 103,4 FM

Dobrovolné hasiče z Podlesic můžete v soutěži Dobráci roku podpořit až do pátku 25. března 2016 zasláním SMS ve tvaru DOBRACI(mezera)PODLESICE na číslo 900 11 04.
Losování v soutěži Dobráci roku určilo, že dalším sborem, za kterým se příští týden vypravíme, je SDH Tisá. Jejich medailonek odvysíláme v pátek 25. 3. 2016 po 15. hodině.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.