Do Rožan za duchy severního Šluknovska

4. prosinec 2011

V osadě Rožany na severu Šluknovska prý můžete najít místo, kde se zjevoval ďábel, ale také bránu do ráje.

Výlet zahájíme ve Šluknově, kam bez potíží dojedete vlakem, autobusem nebo autem. Z náměstí Míru se dáme po červené a modré značce na sever k rybníku Hraničář a od něj po modré k myslivně a mezi zatopenými lomy po úpatí Rožanského vrchu do osady Rožany. Po pravé straně je kostelík a nalevo rybníček. Pověst, za kterou jsme sem přišli, se ale nejspíš vztahuje k jinému rybníku, který býval napravo od vjezdu do obce, za odbočkou na Královku. Říkalo se mu Ochranný nebo Střelecký. V zimě a za tmy se prý na něm zjevoval přízrak dlouhého muže v černém plášti, který se projížděl po ledu. Jednou o masopustu tudy táhl průvod maškar, který dal před bohoslužbou přednost dovádění na zamrzlém rybníce. Náhle se k nim přidal černý cizinec s bradkou a starodávným kloboukem, který za sebou nechával hluboké rýhy. Plášť za ním vlál a pozornější z masek si brzy povšimly, že ryje do ledu kopytem, které měl místo jedné nohy. Maškary padly na kolena a křižovaly se, vypukla bouře a černý muž s ďábelským smíchem zmizel. Na ochranu před ním byla prý poblíž vystavěna kaplička – snad dnešní kostel...

O kousek dál na sever uvidíte další zajímavost Rožan – Javorovou bránu ze dvou javorů, které jsou ve výšce 5,5 metru srostlé do společné koruny. Stromy prý symbolizují syny bývalého majitele pozemku. Koruny jim spojil buď proto, aby jim ukázal, jak si mají být v životě oporou a nebo na památku jednoho z bratrů, který padl za první světové války, aby byl s tím živým spjat navěky. Podle jiného vyprávění jsou javory svědectvím o velké lásce a představují bránu do ráje. O Javorové bráně se každopádně říká, že ten, kdo ji pokácí, do roka zemře. K hraničnímu přechodu do Německa je to od ní jen kousek a tak je čas vrátit se zpátky. Autobusové spojení z Rožan je špatné. Spolehněte se raději na vlastní nohy.

Šluknov - Rožany, takzvaná Javorová brána ze dvou javorů, záměrně spojených a srostlých do jedné koruny

Zdroje:
Martin Stejskal: Labyrintem míst klatých. Praha 2011, s. 839.
Wikipedie: Javorová brána


Zvětšit mapu
autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.