Descontrol vydává CD. I díky nízkoprahovému centru

4. prosinec 2012

V Teplicích nedávno pokřtila debutové album romská hip-hopová kapela Descontrol. Velký podíl na vzniku jejich CD má salesiánské středisko Štěpána Trochty v Teplicích – Proseticích.

Na křtu se hodně mluvilo o nízkoprahovém centru a také o Jirkovi Čonkovi, který je frontmanem kapely, která se ve středisku dala vlastně dohromady. A nejen to, postupně si tu kluci vybudovali i nahrávací studio, kde album s názvem Myšlenky v obrazech natočili. Nebýt dne, kdy Jirka do nízkoprahového centra přišel, asi by nic z toho nevzniklo a bůh ví, kde by skončil.

Na začátky a jeho příchod vzpomíná ředitel střediska Ladislav Nádvorník: „Jirka tam přišel v roce 1999, tehdy mu bylo asi šestnácrt, sedmnáct. Nechodil na učňák, ani do školy... Ale nebyl to zlý kluk, a takových tam je víc. Takže jsme se snažili ho zapojovat. Začali chodit na pedagogickou školu v Mostě a před dvěma lety odmaturovali.“

Jirka Čonka v prosetickém středisku pracuje jako vychovatel, vybudoval zde nahrávací studio, a co se týče hudby, není zaměřen jen na styl hip-hop. Pravidelně spolupracuje například s dvěma místními divadelními společnostmi.

Vedle Jirky v kapele Descontrol najdete ještě jeho bratra Mirka, Štefana Matu a Patrika Doležala. Všichni společně tvoří texty, které jsou u hip-hopu velmi důležité a kluci se prý v nich vyhýbají vulgarismům. O čem tedy jsou? „Máme sociálně politická a náboženská témata, ve kterých se snažíme lidem říct, že nejde v životě pouze přejímat informace, které jim někdo dává. Aby se snažili zamýšlet nad životem, co dělají a jak to dělají...“ vysvětluje Jiří Čonka.

Jirka Čonka říká, že mladí Romové potřebují vzory, aby viděli, že se dá dojít i dál než jen na pracák. O podobných problémech čtyři kluci z Prosetic také rapují a mají za sebou už i první úspěchy. Svou písničku poslali do hudební soutěže na Slovensku a ve své kategorii vyhráli. Výhru pak použili na nákup techniky do svého studia.

autor: Milan Král
Spustit audio