Děčín využívá data o pohybu lidí od mobilního operátora. Chce být lépe připravený na turisty

31. srpen 2018 12:07

Velká data, tedy údaje od mobilního operátora o pohybu lidí, využívá pro turistické účely letos poprvé město Děčín.

Data vznikají tím, jak se telefony milionů zákazníků přihlašují k různým vysílačům mobilního signálu. Děčínská radnice je chce použít hlavně při propagaci města a poskytne je i místním podnikatelům v cestovním ruchu.

„Převažují čeští turisté, následují turisté z Německa a z Polska,“ konstatuje pracovnice děčínského infocentra Markéta Tesařová a pokračuje: „Jezdí sem ale i lidé z USA, Nového Zélandu, Japonska, Číny nebo Izraele.“

Město si letos nechává od jednoho z operátorů zpracovávat data o tom, jací lidé do Děčína přichází, aby na ně mohlo lépe cílit.

„Zajímá nás, odkud k nám lidé proudí, odkud cestují i jak dlouho se zdrží. Ten výzkum jsme chtěli, abychom věděli, jak přesně cílit marketing. Chceme ty informace poskytnout i dalším, kteří pracují v cestovním ruchu,“ vysvětluje mluvčí města Markéta Lakomá.

Takzvaná „big data“ se používají kromě cestovního ruchu také k plánování dopravy, k měření návštěvnosti jednorázových akcí, jako například koncertů, nebo je využívají firmy, když se rozhodují, kde si otevřít novou pobočku,“ vysvětluje další užití dat mluvčí O2 Lucie Jungmannová.

Z dat je možné vyčíst, odkud a jak staří lidé do města míří. Zneužití údajů se ale uživatelé bát nemusí. „Dáváme maximální pozor na to, aby z analýzy nebylo poznat chování jednoho konkrétního zákazníka,“ uklidňuje Jungmannová.

Za data o návštěvnosti města od dubna do listopadu zaplatí město necelých 200 tisíc korun.

autor: dap
Spustit audio

Související