Děčín se dohaduje s tvůrcem via ferrat na Pastýřské stěně o trasu, vybudovanou bez povolení

10. červen 2016

Magistrát města Děčína trvá na odstranění nové nástupové cesty na jištěnou horolezeckou cestu na Pastýřské stěně. Stavitel via ferrat Karel Bělina ji totiž zbudoval bez vědomí města. Radnice proto Bělinovi pohrozila, že musí trasu do 10. června odstranit, jinak to udělá město samo a náklady bude po něm vymáhat. Karel Bělina to ale odmítá.

Kvůli velkému zájmu o lezení na zajištěných cestách (takzvaných ferratách) a dlouhým frontám na nástupech začal už loni Karel Bělina budovat nový nástup, ovšem bez souhlasu radnice.

Kromě toho, že pan Bělina s nikým z magistrátu instalaci nové trasy nekonzultoval, nelíbilo se úředníkům zabezpečení na nástupu, to už ale tvůrce stezky vyřešil.

„Tam nahoře bylo dočasně horolezecké lano, ale už jsem dokoupil ocelové, které tam už je natažené,“ konstatuje Bělina.

Dnes vyprší lhůta, kterou město Bělinovi na odstranění takzvaného Pivovarského nástupu dalo, jinak ho nechá odstranit samo a zaplatit to bude muset tvůrce ferrat z vlastní kapsy. Bělina je ale rozhodnutý, že nástup neodstraní. Inicioval dokonce i petici proti jeho zrušení.

Děčínská ferrata, upozornění

Karel Bělina už inicioval petici proti zrušení nové trasy

„Petici mám tady sebou… Jen za víkend je na ní 230 podpisů proti odstranění toho čtvrtého směru. Ten je důležitý, ale oni to pořád nechápou,“ komentuje situaci Karel Bělina.

Jestli město opravdu přistoupí k odstranění nástupu, to ale není úplně jisté. „V tuto chvíli jednáme, jak se k tomu postavit. Nejdůležitější je, aby byla zachována bezpečnost těch lidí. Není to o tom, že by někdo schválně házel panu Bělinovi klacky pod nohy,“ říká mluvčí Markéta Lakomá.

Kvůli ferratě už její tvůrce podal na magistrát druhé trestní oznámení. Město se ale podle slov náměstka Jiřího Anděla jen snaží, aby atrakce vyhověla nejpřísnějším bezpečnostním opatřením. Spor o novou nástupní trasu by mohl být už posledním, jak potvrdil tvůrce ferraty.

„Takhle jsem s tím spokojený, je to pěkný. Nehodlám už to rozšiřovat ‒ ani vrchní, ani nástupový směr,“ uzavírá Karel Bělina.

autor: dap
Spustit audio