Děčín: Podpis pod výzvu na podporu odvolané ředitelky zámku připojil i primátor

24. květen 2019

Lidé v Děčíně se podepisují pod výzvu na podporu ředitelky děčínského zámku Ivety Krupičkové. Rada města ji odvolala před týdnem.

Radní to zdůvodnili tím, že mají výhrady k vedení této kulturní instituce a chtějí na místo jejího šéfa vypsat výběrové řízení.

Výzvu, která podporuje ředitelku Krupičkovou, podepsalo podle jejích iniciátorů zatím v papírové podobě kolem 1 200 lidí, 700 jich připojilo svůj podpis elektronicky.

Píše se v ní, že ředitelka dokázala pozvednout kdysi poničený a opuštěný zámek na dominantu města, která má vysokou návštěvnost až že krok radních vyvolává obavy o další směřování téhle instituce.

Kandidáti na post nového ředitele zámku se musí přihlásit do 29. května

Iveta Krupičková by měla skončit po 11 letech ve funkci ředitelky děčínského zámku k poslednímu červnu. Některým obyvatelům Děčína, ale i některým zástupcům odborné veřejnosti, se postup radních nelíbí. Chtějí vysvětlení, proč vlastně radní ředitelku odvolali a co přesně jí vytýkají.

Sama Krupičková Českému rozhlasu potvrdila, že žádné konkrétní výtky neobdržela a chce se do výběrového řízení znovu přihlásit. Termín k podání přihlášek je do 29. května.

Na podání přihlášek do výběrového řízení na post ředitele děčínského zámku je neobvykle málo času. Podle primátora Jaroslava Hroudy z hnutí ANO ale mají lidé, kteří by zámek chtěli a mohli vést, určitě takové schopnosti, aby za krátkou dobu dali dohromady svou vizi o jeho směřování a stihli se přihlásit.

Hrouda taky zdůraznil, že zámek podle něj nejsou jen kulturní akce a umělecké sbírky, ale také řízení provozu budovy, a tam prý vidí rezervy.

Petici podepsal i děčínský primátor

Sám primátor Děčína nicméně včera připojil svůj podpis na archy vyjadřující podporu současné ředitelce zámku, a to přestože je členem rady, která ji odvolala.

Jako důvod uvedl, že si Ivety Krupčkové váží za to, co pro zámek vykonala a cení si jí jako odbornice.

Spustit audio

Související