V Děčíně začnou jezdit nové minibusy. Zavezou vás do míst, kam MHD doteď nemohla

24. duben 2019

Děčínský dopravní podnik investoval do pěti nových minibusů na CNG. Vyřeší tak problém s dopravou na odlehlejších sídlištích, zlevní provoz nočních linek a poslouží turistům.

Minibusy by totiž mohly spojit dva turisticky nejzajímavější a přitom nejhůře dostupné body – děčínskou ZOO a zámek.

„Bude to zatím takový zkušební vzorek pěti autobusů, abychom věděli, jestli se touto cestou vydat dál,“ vysvětluje děčínský primátor Jaroslav Hrouda z hnutí ANO.

„Každé vozidlo je vybaveno sčítacími rámy, které detekují nástup a výstup cestujících. Dopravní podnik má pak k dispozici vyhodnocující aplikaci, kde může online sledovat vytíženost každého vozu, a případně vyslat nějaký posilový stroj,“ ukazuje Renata Burdová z firmy BUSE, která autobusy těmito rámy vybavila.

„Jsou to nízkopodlažní autobusy na CNG, tedy na plyn. V zadní části je prodloužená rampa pro nástup invalidního vozíku nebo kočárku,“ doplnil Ivo Soudek z firmy Dekstra, která autobusy vyrobila.

„Jeden autobus stojí bez DPH přesně 3,575 milionu korun. Dotaci jsme měli ve výší 85 %, to znamená, že jen necelých 600 tisíc korun bez DPH jsme na jeden autobus dali z vlastních peněz,“ uzavírá Martin Weis z děčínského dopravního podniku.

Nové minibusy začnou na pravidelných linkách fungovat od příštího týdne.

autor: Iva Zítková
Spustit audio

Související