Organizacím poskytujícím v Děčíně sociální služby se trochu ulevilo. Peníze od města nejspíš dostanou

23. květen 2019 09:02

Deseti poskytovatelům sociálních služeb v Děčíně, kteří minulý měsíc viděli v dotační tabulce u své organizace nulu, se trochu ulevilo. Dotace od města nakonec možná dostanou.

Rada města totiž přehodnotila své původní rozhodnutí neposkytnout jim žádné peníze. Doporučila zastupitelstvu schválit dotace v takovém znění, jak je navrhovala sociální komise. Rozhodnutí rady musí ještě potvrdit zastupitelé.

„To, že se u nás v kolonce objevila nula, byl pro nás skutečně šok, protože jsme na podpoře města závislí. Znamenalo by to, že – pokud nedostaneme tuto dotaci, tak nám i kraj pokrátí tu jejich. Takže bychom od září museli zavřít,“ konstatuje ředitelka Slunečnice Děčín Šárka Zimová-Dostálová.

To by se v Děčíně dotklo nejméně 70 rodin, které se starají o postiženého člena rodiny.

„Já bych jí musela mít doma, a to nejde. Člověk si taky potřebuje někdy odpočinout.“ „Bylo by to nepředstavitelné – zakrněl by, bylo by to pro něj zničující.“ To jsou některé z reakcí matek postižených dětí.

„Rada města na svém jednání doporučila zastupitelstvu města, aby dotace schválili, a to tak, jak byly předloženy sociální a zdravotní komisí,“ potvrdil mluvčí města Luděk Stínil.

Budoucnost sociálních služeb v Děčíně je ale stále nejistá

„Hrozně se bojím, aby to prošlo tím zastupitelstvem,“ glosuje doporučení rady města ředitelka děčínské Slunečnice.

„Mně se vlastně ještě neulevilo. Já, ani ostatní provozovatelé, jsme nedostali odpověď na otázku, co se bude dít v dalších letech. Jaká bude strategie, jaké budou plány a priority města,“ doplňuje Zuzana Thürlová, ředitelka agentury Osmý den, které také hrozí, že dotace nedostane.

Byla jediná, která se s Jaroslavem hroudou z hnutí ANO potkala a snažila se mu vysvětlit dopady neudělení dotací na sociální organizace. Ostatním ředitelům pak vedení města schůzky zrušilo.

O definitivním přidělení městských dotací poskytovatelům sociálních služeb rozhodnou zastupitelé 30. května.

Spustit audio

Související