Děčín měl první umělou sjezdovku v republice. Na Popovičáku začínal i Tomáš Kraus

19. květen 2016

Až do dnešních dnů je na Popovickém vrchu v Děčíně na pár místech patrná bývalá uměla sjezdovka. Lyžovalo se zde skoro 30 let. Jaké lyžování na „Popovičáku“ bylo?

Lyžovalo se zde dlouhých 30 let a k lyžování nebylo potřeba sněhu. Asi 250 metrů dlouhý kopec Popovičák v městské části Popovice v Děčíně tohle nabízel sportovnímu oddílu TJ Kovostroj Děčín i veřejnosti.

„Sjezdovka byla otevřena už v roce 1972. Bylo to na popud několika závodníků z oddílu tělovýchovné jednoty kovostroj Děčín. Zalíbil se jim ten nápad, že by to tady někde v Děčíně bylo a sloužilo to na přípravu před zimní sezónou,“ popisuje bývalá členka oddílu Alena Hujová.

Před rokem 1989 byly možnosti v lyžování mnohem menší než dnes. Sportovní oddíly nemohly odjet do zahraničních středisek, kde je sněhu dost už od podzimu a proto museli čekat, až sníh napadne u nás. Mnohdy se stávalo, že se sportovní oddíl TJ Kovostroj v Děčíně ani nedočkal.

Dnes už najdete v lese jen sem tam dílek z povrchu umělé sjezdovky

„V září se posekala tráva a položila se znova vždycky ta zabalená sjezdovka a od října jsme tam už jezdili, a i když byla špatná zima a nebyl sníh, tak jsme tam mohli jezdit celou zimu,“ vzpomíná Hujová.

Na Popovičáku začínal i mistr skicrossu

Na umělém povrchu na Popovickém vrchu se naučilo lyžovat mnoho dětí včetně dvou dcer Aleny Hujové. Popovičák se ale může pyšnit i faktem, že na jeho svahu začínal svou budoucí sportovní kariéru i děčínský rodák a čtyřnásobný světový mistr ve skicrossu Tomáš Kraus.

„No s námi s mými vlastně dětmi a ostatními začal tam také lyžovat Tomáš Kraus. Začal s námi jako běžný sjezdový lyžař, akorát že trošku víc u toho vždycky skákal. Vlastně to, co mu vyčítali, že příliš skáče, že má nechat ty lyže na sjezdovce, to byla vlastně jeho výhoda a díky tomu se stal mistr světa,“ směje se Alena Hujová.

Popovický vrch dnes

Na Popovický vrch se sjížděli lyžaři z celé země, protože Děčín byl oficiálně prvním místem v tehdejším Československu, kde umělá sjezdovka vznikla.

Lyžovat se zde přestalo v roce 1992. Pokud budete Popovický vrch hledat, už se na něj nedostanete protože je součástí oploceného soukromého pozemku. Ale i po 24 letech můžete natrefit tu a tam na kousky umělého povrchu v lese. V tu chvíli na vás dýchne kousek vynalézavé sportovní děčínské historie.

Spustit audio