Děčín má unikátní chytrou kartu. Lidé s ní mohou platit jízdné, nákupy v obchodě i na internetu

23. březen 2017

Dopravní podnik v Děčíně představil chytrou kartu. Chová se jako klasická platební karta, je na ní ale možné nahrát časový kupon městské hromadné dopravy, platit s ní v obchodě nebo na internetu. Pro děti mohou rodiče místo karty pořídit platební náramek, kromě jízdného pak na něj mohou nahrát třeba i kapesné.

„Budeme aktivovat jeden náramek… Většinou k aktivaci bývá potřeba email nebo mobilní telefon, protože se nějak musíme domluvit se strojem, že jsme to my,“ popisuje František Jungr ze společnosti Visa.

Takhle jednoduše si může člověk zaktivovat jak náramek, tak chytrou kartu. Možné to bude přes internet nebo přímo na pobočce dopravního podniku.

„Tato karta může být užívána více uživateli,“ potvrzuje ředitel dopravního podniku Bohumil Bárta a pokračuje: „Chytrá karta bude platit od 1. dubna, k dispozici máme 500 karet. Pořízení karty stojí 295 korun s tím, že vlastní karta stojí 95 korun a je přednabitá částkou 200 korun. Náramek stojí také 295 korun, je na něm ale přednabito jen 160 korun.“

V praxi to vypadá tak, že si může rodina pořídit jednu kartu pro všechny její členy. Měsíčně na ni mohou lidé ze svého účtu poslat až 6 tisíc korun, a kromě jízdného s ní pak platit všude tam, kde funguje bezkontaktní placení, a to po celé republice.

„Já si myslím, že je to úžasná záležitost, zejména pro mladou generaci. Rodiče dětí novou technologii přivítají, že budou moci svým dětem pořídit právě třeba i ten náramek,“ říká primátorka města Marie Blažková z hnutí ANO.

Chytrá karta města Děčína se dá použít mnoha způsoby...

Platební kartu s tolika funkcemi nemají nikde jinde na světě

Vývoj tohoto systému trval dva roky. Už loni přitom umožnilo město cestujícím platit za jízdné v autobusech bezkontaktními platebními kartami. „Počet uživatelů neustále roste, každý měsíc se počet těch checknutí neustále zvyšuje,“ potvrdil Bohumil Bárta.

„My se snažíme, abychom využili lidem využití těch nových technologií, čím víc bude univerzálních produktů ve městě, který bude moci občan využít, tak tím lepší…“ říká náměstek primátorky Jiří Anděl z hnutí ANO.

Děčín se spuštěním této chytré karty stává vlastně světovým průkopníkem. „Je to první projekt v Evropě nebo na světe, který integruje všechny ty dopravní řešení do jednoho,“ vysvětluje František Jungr ze společnosti Visa.

Systém chytré karty v Děčíně je jedinečný tím, že umožňuje koupit jednotlivé, nebo zlevněné jízdné, karta zároveň funguje jako běžná bankovní, ale bez nutnosti pořízení si účtu. Chytrý náramek je zas voděodolný a člověk s ním může i sportovat.

autor: dap
Spustit audio