Děčín má městský kemp. Stanovat tu můžete jen 10 minut chůze od centra

14. červen 2016

Spousta lidí na dovolené využívají také služeb kempů. V Děčíně se necelých 10 minut od centra nachází kemp určený jak pro stany, tak pro karavany a obytné vozy. Kde se vzala myšlenka založit kemp uprostřed města?

„Ta primární myšlenka asi vznikla v roce 2008, kdy jsme pořádali mistrovství Evropy v canicrossu. To je takový pěkný sport, kdy se běhá se psy a jezdí se s nimi na kolech… Dělali jsme to v centru Děčína a potřebovali jsme ubytovat 400 cizinců. No a jediný místo bylo tady, kde máme současný kemp. V roce 2008 ale tady pochopitelně ještě nic nebylo,“ popisuje spolumajitel kempu Sven Czastka.

Kemp na současném místě pod novým mostem v Děčíně vzniknul až o pět let později v roce 2013. Jeho lokalita je netradiční a pro mnohé atraktivní. Nachází se necelých 10 minut pěšky od historického centra Děčína.

Chtěli jsme být kemp v centru Děčína ‒ lákala nás myšlenka, že nabídneme našim hostům zázemí města, nabídneme jim výlety do města a samozřejmě Děčín má spoustu věci k nabídnutí. Má tady via ferratu, má tady řeku, dá se jezdit na raftech, kemp leží přímo na třech cyklostezkách, takže to je ideální pozice pro aktivní lidí, kteří přijíždějí do Českého Švýcarska,“ vysvětluje Czastka.

Inspirace přišla ze zahraničí

Městský kemp v Děčíně

Městských kempů u nás moc nenajdeme. Podobné kempy jsou ale oblíbené v zahraničí a právě odtud načerpal Sven Szastka inspiraci. Vybudování současného kempu nebylo jednoduché. Lokalita, kde se kemp nachází, původně k podobnému účelu vůbec sloužit neměla.

„Nový most vznikl na navážce, to znamená, že kemp je vlastně na skládce. My jsme to naše území tady zrecyklovali ‒ na to jsme pyšní. Přivedli jsme to tu k životu tím, že jsme to tady zazelenali, vybudovali jsme tady kompletní zázemí, cesty, sociální zařízení a v myšlence recyklace pokračujeme, protože i to zařízení kempu se snažíme dělat ze starých palet, špulek, sudů... Chceme, aby to bylo moderní a rádi bychom trošku zase podpořili tu zeleň ve městě,“ dodává Sven Czastka.

Doplňme ještě, že městské kempovaní v Děčíně není úplnou novinkou. Pod zámkem se kempovalo u bývalého koupaliště už v 80. letech 20. století a podobný městský kemp v Děčíně stál až do roku 2002, kdy ho smetla povodeň. Veškeré informace o novém kempu se dozvíte přímo na webových stránkách Kemp Děčín.

Spustit audio