Dáma má přednost nejen v šachách, ale i ve společnosti. Na to by pánové neměli zapomínat

29. červen 2022

Než odejdete z domova s přítelkyní nebo manželkou, a to kamkoliv, vězte, že ve společnosti si opravdu nejsme všichni úplně rovni. Kromě starších osob a nadřízených zde mají výhodu také ženy.

Dámám prokazujeme odjakživa úctu a jsme galantní. Nic s tím neudělají ani tlaky radikálních feministek.

Ještě, než vyjdete na ulici, pomůžete ženě do kabátu. Pokud má těžké zavazadlo, nenecháte jí ho v žádném případě vláčet. Deštník přidržujeme také my, muži.

Dámu si na ulici zásadně vedeme na čestném místě vpravo. Ženám otevíráme dveře a uvádíme je do míst jim neznámých tím, že tam vstupujeme jako první.

Dámám většinou ostatní osoby představujeme a usazujeme je na nejlepší a nejpohodlnější místa.

Ženy také většinou podávají mužům ruku jako první. Pokud se muž rozhodne dámě ruku políbit, uchopí ji opatrně a ústa zastaví těsně před finále. Ústy se totiž ruky nesmíme přímo dotknout.

Nikdy, ale opravdu nikdy, se muži nedotýkají dámských kabelek, ve kterých jsou intimní věci. Činí tak pouze na vyžádání.

Když odejdete z domova s dámou a odjíždíte autem, posadíte ji na zadní sedadlo – za spolujezdce. Zaprvé je to bezpečné a zadruhé pak bude dáma vystupovat na chodník, ne do vozovky. To platí všude tam, kde se jezdí vpravo.

Jak je vidět, vyjít s dámou na ulici není pro správného gentlemana nic jednoduchého. Ale vy to určitě zvládáte na výbornou.

autor: Milan Knotek
Spustit audio