Další dům v Jirkově je bez tepla a teplé vody. Mohou za to dlužníci

19. květen 2021 10:44

Lidé z činžovního domu v Jirkově na Chomutovsku si nemohou napustit vanu horkou vodou a v chladném jaru si ani nezatopí. Dům je totiž kvůli dluhům za energie odpojený od tepla a teplé vody. Zhruba třetina majitelů bytů dlouhodobě neplatí příspěvky na účet společenství vlastníků, ze kterého se hradí zálohy za energie. Radnice v Jirkově se teď rozhodla některým, hlavně starším, nájemníkům pomoci.  

„V teplákách, v dekách, dvě peřiny na noc. A bez té vody je to ještě horší, protože člověk se koupe v malém množství vody, co si ohřeje. Nevím, jak dlouho se to dá vydržet,“ popisuje Helga Faitová, která v domě v Ervěnicích žije s manželem a dcerou.

Sama platí zálohy za energie pravidelně, dluh nemá.

V posledních letech kvůli zadluženému domu nemohla využít ani přeplatků. „My už jsme čtyři roky nedostali přeplatky, takže jen na naší rodině to za tu dobu dělá 70 tisíc korun,“ dodává Faitová.

Lidem z Ervěnické ulice nepomůže ani novel a zákona o hmotné nouzi

Vlasta Štochlová z Jirkova v roce 2014 sepsala petici za důstojnější bydlení, která vedla o tři roky později k novelizaci zákona o hmotné nouzi.

Společenství vlastníků domu může díky novele prostřednictvím úřadů práce získávat peníze na svůj účet od neplatičů formou strhávání sociálních dávek na bydlení.

Štochlová se zabývá i domem v Ervěnické ulici – novela zákona o hmotné nouzy tam ale není nic platná. „Tam těch žadatelů o dávky většina není. Tam byla většina důchodců a starousedlíků,“ vysvětluje.

Jirkov se snaží pomoci alespoň seniorům

V Jirkově už byly od energií odpojeny v minulých letech tři domy, dalším to aktuálně hrozí. Město se proto snaží starousedlíkům, kteří v domě žijí 20 nebo 30 let, podat pomocnou ruku. Provizorně ubytováním v domově pro seniory, později obecním bytem.

„Lidé, kteří v tom domě žijí od začátku, nebo třeba 30 či 40 let, jsou dnes senioři – to jsou ti, kterým jsme schopni pomoci. Město nemá dostatek bytů. I kdyby jeden nájemník chtěl byt, musíme to nějakým způsobem řešit – volné byty nemáme,“ říká místostarostka Jirkova Dana Jurštaková z ODS.

Nabídnutá pomoc se ale právě zrovna Faitům moc nehodí: „Máme 12letého psa a dvě nalezené kočky – ti tam nesmí. Dcera s námi tady bydlí. Tak si myslím, že to pro nás velká pomoc není. A tady v Ervěnicích když si vyhlídnete nějaký byt, tak máte strach, že v tom baráku to bude taky tak, protože to je tady tak všude kolem,“ shrnuje Faitová.

Rodina Faitů proto doufá, že se situace do zimy vyřeší a teplo a teplou vodu zas budou mít.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související