Bezprizorní auta s propadlou technickou, která parkují v Jirkově, nechá město odtáhnout a prodat

27. leden 2021 09:08

Majitelé aut, která mají déle než půl roku prošlou technickou kontrolu, musí své vozidlo odklidit z veřejné komunikace. Strážníci v Jirkově na Chomutovsku se právě na tohle zaměřili a našli několik desítek vozidel, která mají podle silničního zákona pravomoc odtáhnout na náklady majitele. Město navíc takové auto může prodat v dražbě, pokud se jeho vlastník nepřihlásí. 

„Zpravidla se při kontrole těch zaparkovaných aut řídíme intuicí a pohledem – tomu autu chybí nějaká součástka. Z místní znalosti pak víme, že je tam to auto dlouhodobě odstavené. Například u tohoto vozu technická kontrola skončila v červnu 2018. Na vozidlo pak umístíme informaci pro majitele, že o tomto autu víme,“ ukazuje na jedno z strážník Pavel Mindák.

Zpráva od strážníků doputuje také na radnici. Ta se rozhodla využít novely silničního zákona, která umožňuje radnicím odklízet vraky z ulic. V Jirkově strážníci našli desítky takových aut.

„Vytipovali jsme 56 vozidel, které mají propadlou technickou déle než půl roku. 23 vozidel už sami uživatelé odstranili, u 27 probíhá to řízení a čekáme, jestli si je majitelé odstraní sami, nebo je pak na náklady města odstraníme,“ vysvětluje místostarostka Dana Jurštaková z ODS.

Pokud se majitel vozu nepřihlásí, město je nechá technickými službami odtáhnout a po čase je pak nechá vydražit.

Kolik aut ze dvora technických služeb v Jirkově nakonec skončí v dražbě, bude jasné po uplynutí všech předepsaných lhůt. První dražby by se mohly uskutečnit už v průběhu jara.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související