Cukrárny už začínají s pečením vánočního cukroví. Zákazníci jsou ochotní si za kvalitu připlatit

8. listopad 2023 11:46

V cukrárnách na Děčínsku už začali s výrobou vánočního cukroví. Zájem je o ně podle majitelů pekáren a cukráren, které Český rozhlas oslovil, veliký. A zákazníci jsou ochotní si za vyšší kvalitu připlatit. Letos cukroví oproti loňsku, alespoň v cukrárnách na Děčínsku, většinou mírně podraží. Důvodem nejsou jen ceny másla a dalších surovin – zvýšila se i cena lidské práce.

„Dnes budeme vyrábět pistáciové hvězdičky, lískooříškové kytičky a milanové hvězdičky,“ popisuje cukrář František Dlask, zatím co vytahuje různá těsta z lednice na vál.

„Děláme mix cukroví – v té jedné krabičce je ho přibližně 14 druhů. Objednávky už jsme letos ale zastavili – máme naplněnou kapacitu. Za přibližně kilovou krabici účtujeme 700 korun, loni to bylo 650. Zájem je zatím rekordní,“ pochvaluje si majitel vyhlášené cukrárny ve Varnsdorfu.

Ke zdražení přistoupit musel, zatímco loni měl ještě cenu elektřiny zafixovanou, letos už to neplatí.

Cena surovin na cukroví šla dolů, podražila ale lidská práce

Další taková vyhlášená cukrárna je v Benešově nad Ploučnicí, i tam zaznamenali zvýšený zájem o vánoční cukroví.

„Pečeme tak okolo 500 kilogramů cukroví, letos přijímáme objednávky už od začátku listopadu. Zdražovali jsme o 50 korun, přestože ceny surovin byly loni vyšší než letos. Rostou nám totiž náklady na zaměstnance. Navíc jsme zařadili do nabídky dražší druhy cukroví a pořídili jsme i hezčí krabičky,“ shrnuje spolumajitelka cukrárny Jana Strnadová.

Na pečení zhruba půl tuny cukroví se pomalu chystají i na střední škole řemesel a služeb v Děčíně, kde při učňovském středisku funguje malá cukrárna. Podle učitelky odborného výcviku Pavlíny Klopfštokové ale zůstaly ceny cukroví, které učni vyrábí, stejné jako loni.

Spustit audio

Související