Cukrárny už začínají s pečením vánočního cukroví. Zákazníci jsou ochotní si za kvalitu připlatit
V cukrárnách na Děčínsku už začali s výrobou vánočního cukroví. Zájem je o ně podle majitelů pekáren a cukráren, které Český rozhlas oslovil, veliký. A zákazníci jsou ochotní si za vyšší kvalitu připlatit. Letos cukroví oproti loňsku, alespoň v cukrárnách na Děčínsku, většinou mírně podraží. Důvodem nejsou jen ceny másla a dalších surovin – zvýšila se i cena lidské práce.
„Dnes budeme vyrábět pistáciové hvězdičky, lískooříškové kytičky a milanové hvězdičky,“ popisuje cukrář František Dlask, zatím co vytahuje různá těsta z lednice na vál.
„Děláme mix cukroví – v té jedné krabičce je ho přibližně 14 druhů. Objednávky už jsme letos ale zastavili – máme naplněnou kapacitu. Za přibližně kilovou krabici účtujeme 700 korun, loni to bylo 650. Zájem je zatím rekordní,“ pochvaluje si majitel vyhlášené cukrárny ve Varnsdorfu.
Ke zdražení přistoupit musel, zatímco loni měl ještě cenu elektřiny zafixovanou, letos už to neplatí.
Cena surovin na cukroví šla dolů, podražila ale lidská práce
Další taková vyhlášená cukrárna je v Benešově nad Ploučnicí, i tam zaznamenali zvýšený zájem o vánoční cukroví.
„Pečeme tak okolo 500 kilogramů cukroví, letos přijímáme objednávky už od začátku listopadu. Zdražovali jsme o 50 korun, přestože ceny surovin byly loni vyšší než letos. Rostou nám totiž náklady na zaměstnance. Navíc jsme zařadili do nabídky dražší druhy cukroví a pořídili jsme i hezčí krabičky,“ shrnuje spolumajitelka cukrárny Jana Strnadová.
Na pečení zhruba půl tuny cukroví se pomalu chystají i na střední škole řemesel a služeb v Děčíně, kde při učňovském středisku funguje malá cukrárna. Podle učitelky odborného výcviku Pavlíny Klopfštokové ale zůstaly ceny cukroví, které učni vyrábí, stejné jako loni.
Související
-
Vánoce lépe: recepty na zdravější vánoční cukroví
Hostem v našem studiu je tentokrát odbornice na zdravé stravování Veronika Hájková, která nám prozradí recepty na zdravější variace pečení perníčků a vánočního cukroví.
-
Pekaři a cukráři z Litoměřicka zdraží vánoční cukroví kvůli prudkému růstu cen surovin a energií
Ceny některých potravin v Česku před Vánocemi dále stoupají. Potvrzují to i pekaři a cukráři na Litoměřicku. Nejvíce podle nich podražilo máslo a droždí.
-
S cukrářem o pečení vánočního cukroví
Hostem ve studiu byl tentokrát cukrář Petr Procházka z cukrárny Adamant v Krupce. Bavili jsmse se ním o vánočním cukroví a všeho, co s ním souvisí.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
ONLINE: Troubky se evakuují, své domovy odmítlo opustit 805 lidí. Velká voda má dorazit nad ránem
-
Právník Nahodil: Výzva k evakuaci je poslední varování. Za neuposlechnutí hrozí až 100 tisíc pokuta
-
Déšť se rozšíří na celé území Česka, nechoďte do lesů a parků, vyzval ministr Hladík
-
Mluvčí E.ON: Kvůli silnému větru padají stromy do vedení. Evidujeme 15 500 domácností bez elektřiny