Pekaři a cukráři z Litoměřicka zdraží vánoční pečivo i cukroví kvůli prudkému růstu cen surovin a energií

23. listopad 2022 08:59

Ceny některých potravin v Česku před Vánocemi dále stoupají. Potvrzují to i pekaři a cukráři na Litoměřicku. Nejvíce podle nich podražilo máslo a droždí. Dražší suroviny se pak spolu s energiemi promítnou i do cen vánočního pečiva a cukroví.

„Tohle je kokosový, pak tu je linecký s marmeládou, vaflový, tady jsou klasický linecký, laskonky a ta čokoláda – ta je s nugetou,“ ukazuje krabice s jednotlivými druhy cukroví cukrářka Jitka Hingarová z malé rodinné pekárny v Trnovanech.

Nejvíc letos dělá lineckých koleček. „Nejhorší je to vykrajování, to zabere nejvíc času. Zatím jsem napekla tak 20 kilogramů. Uvidíme, jak půjdou objednávky – když dobře, tak se něco přidělá,“ dodává cukrářka.

I tady letos museli bojovat s prudkým navýšením cen některých surovin. „Největší nárůst je u droždí – celkově o 142 procent. Hodně také podražily cukr a máslo,“ vysvětluje spolumajitelka pekařství Andrea Kubíková.

A právě kvůli cenám surovin bude podle ní dražší i cukroví. „U nás to je o 150 korun za kilogram, to znamená pouze nárůst o cenu surovin. To ostatní svým způsobem člověk dotuje,“ konstatuje Kubíková.

Podraží nejen cukroví, ale i vánočky

Zatímco v Trnovanech zákazníci zaplatí 650 korun za kilogram, v pekařství Kraupner v Roudnici nad Labem zaplatí lidé za stejné množství téměř dvojnásobek. A zdražování se dotkne i tradičního vánočního pečiva jako je vánočka.

Litoměřický pekař Petr Kodys musel navýšit její cenu přibližně o 11 procent. „Vánočky stojí víc zhruba o osm korun,“ upřesňuje. Podraží i máslové vánočky z trnovanské pekárny. „Loni už jsme měli máslovou vánočku za 100 korun, letos počítám, že bude za 150 korun,“ uzavírá Andrea Kubíková.

Pekaři a cukráři doufají, že ani vyšší cena letošního vánočního pečiva a cukroví zákazníky neodradí.

Spustit audio

Související