Čokoládové brusinky a jiné ovoce
Možná znáte návod na rychlé cukroví – duté čokoládové figurce ukousněte hlavu, vlijte rum a konzumujte. A pak prý že cukroví zabere hodně času! Čokoládové brusinky vám toho času taky nezaberou mnoho a jejich účinky jsou podstatně méně devastující…
Suroviny:
čokoláda na vaření nebo čokoládová poleva
sušené brusinky (možno nahradit nakrájenými sušenými meruňkami, švestkami, datlemi, fíky, rozinkami… sekanými ořechy nebo oříšky nebo mandlemi…)
papírové košíčky
případně i trochu rumu
Postup:
1. Ve vodní lázni (tzn. kastrolek posazený nad větším kastrolem s horkou vodou) rozehřejeme čokoládu. Nemusí být úplně horká.
2. Lžičkou čokoládu nabereme, zalijeme s ní dno papírového košíčku, vložíme brusinky nebo jiné sekané sušené ovoce nebo ořechy a zalijeme další čokoládou. Povrch můžeme ozdobit barevnou cukrovou rýží, cukrovými perličkami apod.
3. Dáme do chladu ztuhnout a komu by se výslovně stýskalo po rumu z té vychytávky v úvodu, může rozinky, brusinky a p. předem naložit do sklenky rumu.
Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.