Čokoládové brusinky a jiné ovoce

Možná znáte návod na rychlé cukroví – duté čokoládové figurce ukousněte hlavu, vlijte rum a konzumujte. A pak prý že cukroví zabere hodně času! Čokoládové brusinky vám toho času taky nezaberou mnoho a jejich účinky jsou podstatně méně devastující…

Suroviny:
čokoláda na vaření nebo čokoládová poleva
sušené brusinky (možno nahradit nakrájenými sušenými meruňkami, švestkami, datlemi, fíky, rozinkami… sekanými ořechy nebo oříšky nebo mandlemi…)
papírové košíčky
případně i trochu rumu

Postup:

1. Ve vodní lázni (tzn. kastrolek posazený nad větším kastrolem s horkou vodou) rozehřejeme čokoládu. Nemusí být úplně horká.

2. Lžičkou čokoládu nabereme, zalijeme s ní dno papírového košíčku, vložíme brusinky nebo jiné sekané sušené ovoce nebo ořechy a zalijeme další čokoládou. Povrch můžeme ozdobit barevnou cukrovou rýží, cukrovými perličkami apod.

3. Dáme do chladu ztuhnout a komu by se výslovně stýskalo po rumu z té vychytávky v úvodu, může rozinky, brusinky a p. předem naložit do sklenky rumu.

Dobrou chuť vám přeje Český rozhlas Sever!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.