Co dělat s čerstvými ořechy, aby vám vydržely?

26. říjen 2015

V těchto dnech se jistě mnozí z vás snaží zásobit se vlašskými ořechy. Dobře děláte, protože, pokud tedy na ně nejste alergičtí, prospějete svému zdraví. Jak ale s čerstvými ořechy naložit, aby v budoucnu zdraví opravdu prospívaly a neškodily?

Ořechy obecně jsou vzhledem k vysokému obsahu tuků velmi náchylné ke žluknutí, zejména pokud se nacházejí v teple. To pak hořknou a tuky v nich, jindy prospěšné, se stávají nejen nechutnými, ale také nebezpečnými. O to víc, že je méně vnímaví jedinci podle chuti hned nedokážou rozeznat.

Zrovna tak jsou jádra ořechů velmi náchylná k plesnivění a plísňové toxiny umí tělu velice ublížit. Proto byste měli proti těmto dvěma jevům učinit opatření.

Poradíme vám to nejspolehlivější - pokud sklízíte čerstvé vlašské ořechy, zbavte skořápky slupek a dokonale je usušte v blízkosti topení a za přístupu vzduchu. Průběžně odstraňujte ořechy, které se začínají potahovat plísní.

Zhruba po týdnu sušení jádra vyloupejte, uzavřete pevně do sklenice s těsným víčkem, aby dovnitř nepronikala vlhkost a uložte je do lednice. Zaprvé takto včas odhalíte poškozená jádra a získáte tak prostor sehnat si jiná, hlavně ale včas odhalíte případný výskyt plísní a zabráníte jejich dalšímu šíření.

Chlad v lednici pak brání nejen růstu plísní, ale také brání žluknutí. Další nespornou výhodou je, že takto budete mít ořechy kdykoliv po ruce už připravená rovnou ke zpracování.


autor: Jindra Moravcová
Spustit audio