Čím nás potěší rok 2023? A navrch i procházka lednovou oblohou

31. prosinec 2022

Bude skutečným „hitem roku“ na noční obloze lednová a únorová kometa s nezapamatovatelným názvem, některá z konjunkcí Měsíce a planet nebo srpnový meteorický roj Perseid?

S novým rokem se v naší rubrice už tradičně pojí přehled toho nejzajímavějšího, co se v načatém roce bude dít na obloze. Rozhodně toho nebude málo. Určitě se máte nač těšit...

2023: Kosmické ohňostroje i superúplňky

Konjunkce Měsíce s Jupiterem 11. září 2022

Na přelomu ledna a února může zaujmout kometa s mírně nepřehledným označením C/2022 E3 ZTF, kterou bychom mohli vidět i bez dalekohledu. Podle některých astronomů má být „hitem roku“. Zajímavé bude také 22. února setkání jasných planet s Měsícem v trojité konjunkci, nebo 1. a 2. března konjunkce Venuše a Jupiteru. Dalším fotogenickým datem bude 11. duben, kdy se Venuše úhlově přiblíží k hvězdokupě Plejády v souhvězdí Býka. V druhé polovině dubna rozzáří hvězdnou oblohu meteorický roj Lyridy. Příznivé podmínky má mít také největší kosmický ohňostroj – srpnové Perseidy, na které se můžeme těšit především o víkendové noci z 12. na 13. srpna.

Srpnová data mají rovněž dva tzv. superúplňky, včetně „modrého Měsíce“. Ačkoli jde spíš o lidovou názvoslovnou tvořivost než o barvu a také o astronomy neuznávané pojmy, mohou úplňky 2. a 30. srpna zaujmout tím, že Měsíc v nich bude blízko přízemí, tedy maximálního přiblížení k Zemi. V říjnu, na státní svátek, se pak můžeme těšit na částečné zatmění Měsíce, které ovšem nebude tak výrazné jako loni. O těchto i dalších úkazech roku 2023 si včas povíme víc.

Superúplněk nad Aljaškou

Plejády, Večernice a ostatní planety

Lednové obloze dominuje souhvězdí Orion s krásnou mlhovinou M42. K orientaci poslouží hvězda Aldebaran v Býku, napravo od Orionova pásu, vlevo pak nejjasnější hvězda oblohy Sírius. Mezi dalšími čtyřmi jasnými hvězdami – Rigelem v Orionu, Capellou v souhvězdí Vozky, Polluxem z Blíženců a Prokyonem v Malém psu, můžeme narýsovat tzv. zimní šestiúhelník. Zimní oblohu zdobí také mladá otevřená hvězdokupa M45 v souhvězdí Býka, známá jako Plejády či Kuřátka.

Hvězdokupa Plejády

Z planet uvidíme v lednu všechny, i když Merkur až ráno nízko nad jihovýchodním obzorem. Jako Večernice zasvítí nízko nad jihozápadem Venuše, tamtéž najdeme i Saturn – v dalekohledu i s jeho prstenci. Mars je na obloze po většinu noci kromě rána, zatímco obr Jupiter nacházející se v souhvězdí Ryb bude večer vysoko nad jihozápadem. 4. ledna bude naše Země nejblíže Slunci – 147 milionů a 100 tisíc km.

Kvadrantidy a měsíční fáze

Letošní přehlídku meteorů odstartují Kvadrantidy – jeden z nejbohatších meteorických rojů. Zatímco většina rojů má svůj zdroj z pozůstatků komet, Kvadrantidy zřejmě pocházejí z planetky 2003 EH. Jejich hodinová frekvence je úctyhodná – v průměru 110 kousků; výhled nám ale bude kazit Měsíc, který se blíží k úplňku. 23. ledna večer uvidíme nad jihozápadem pěkné seskupení Měsíce, Venuše a Saturnu po jeho dopolední konjunkci s naším souputníkem.

K úplnosti nám ještě chybějí měsíční fáze. 7. ledna úplněk, 15. ledna poslední čtvrť, 21. ledna nov a 28. ledna bude Měsíc v první čtvrti. Přejeme vám pevné zdraví a úspěšný vstup do nového roku! A jako vždy při toulkách vesmírem hodně pěkných zážitků!

autoři: Miroslav Zimmer , frv
Spustit audio

Související