Chystáte se ženu oslovit „mladá paní“? Tak na to zase rychle zapomeňte

29. červenec 2022

Než odejdete z domova kamkoliv, kde budete oslovovat ženu, dejte si pozor na nejobludnější československý zlozvyk v dějinách společenského chování.

Na ponožky v sandálech? Kdepak. Daleko největším, hluboce zakořeněným zlozvykem je oslovování „mladá pani“. Ještě s tím krátkým „i“, abychom tomu dali korunu.

Nevím, kde se tohle desítky let staré oslovení v naší společnosti vzalo, kdo ho vymyslel, ani proč tak hodně zakořenilo.

Na internetu jsem se dočetl, že to prý bylo kdysi oslovení pro novomanželku. Nebo že šlo o rozlišení v případě, kdy žena žila s manželovými rodiči – tchyně byla stará paní, snacha mladá paní.

Ať už je to jak chce, hodnotit věk ženy už při oslovení je naprosté faux pas. Můžete namítnout, že se „mladá pani“ přece hojně používá i u žen středního a staršího věku, abychom jim udělali radost. Inteligentní žena však rozhodně potěšená nebude, protože si je svého data narození dobře vědoma. Někdy se užívá také „mladý pane“, což je úplně stejně nepřijatelné.

Oslovení „mladá pani“ je často manipulativní. Lidé ho také používají, když chtějí předejít konfliktu nebo rovnou při něm. Většinou se tím ale nevyřeší vůbec nic.

autor: Milan Knotek
Spustit audio