Chystáte se na třídní schůzku? To, jaký uděláte dojem, ovlivní prospěch vašeho dítěte

24. červen 2022

Než odejdete z domova na třídní schůzku, říkáte často svým ratolestem „Počkej, až se vrátím, tak se připrav!“? Připravit bychom se měli také, a to hodně dobře.

Třídní schůzka je totiž vysoce formální společenská záležitost, na které musíme vypadat co nejlépe – reprezentujeme totiž nejen sebe, ale i své dítě, respektive celou naši rodinu.

Na třídní schůzce nás vidí rodiče spolužáků a hodnotí nás stejně neúprosně jako my je. Stejně ostrým okem nás posuzuje také učitel nebo učitelka, a pokud si myslíme, že toto hodnocení nemá vliv na prospěch žáka, nebude to platit ve všech případech bez výhrad.

Na třídní schůzku bychom se proto měli obléknout jako do činohry. Muž by měl vyrazit ideálně v obleku, nebo alespoň v džínách, košili a saku. Ženy mají jako vždy k dispozici o mnoho více variant, ale kostým nebo hezké nevyzývavé šaty jsou výbornou volbou. A to i v případě, pokud cestují zdaleka, třeba z Kojčic u Pelhřimova.

Jednou jsem viděl na třídní schůzce pána v montérkách. Měl špinavé ruce a říkal, že jde přímo ze stavby. Pokud před třídní schůzkou nestíháme dojet domů, je třeba si vzít věci na převlečení do práce.

Není to ale jen oblečení, kterým na třídní schůzce získáváme nebo ztrácíme pověst. Stejně důležitá je i úroveň vystupování. Třídní schůzka je v tomto smyslu vysoce riziková záležitost a řada kantorů přiznává, že je jejich noční můrou. Snažme se proto řešit problémy nebo osobní citlivé věci jinde než ve dveřích třídy, na chodbě nebo před ostatními rodiči.

Ideální je osobní konzultace s učitelem mezi čtyřma očima, a pokud se rozhodneme učiteli za něco vynadat, opravdu si prověřme, zda to je oprávněné.

Sečteno a podtrženo, naše celková osobní úroveň na třídní schůzce nastavuje pravidla komunikace mezi rodinou a školou, je proto také částečně zodpovědná na školní prospěch dítěte.

Tak to zase dobře zvládněte a dál už jen samá pozitiva a sociální jistoty. Mějte se hezky.

autor: Milan Knotek
Spustit audio