Chystáte se na návštěvu? Nechoďte s prázdnýma rukama

Než odejdete z domova na návštěvu, nezapomeňte hlavně na dvě věci – na dobrou náladu a na dárek.

Na návštěvu se oblékáme podle závažnosti situace. Když jdeme ke kamarádům, vezměme si klidně džíny nebo kraťasy. Pokud nás ale pozve nadřízený, volíme tmavý oblek a decentní šaty.

Nesmíme zapomenout na květinu pro hostitelku a malý dárek pro její protějšek – láhev dobrého vína bývá většinou ideální volbou.

Na návštěvy nechodíme neohlášeni, a pokud hostitelé nemají doma děti, ani my své ratolesti sebou nebereme. Doma necháváme raději také psa.

Jak už jsme si řekli, na návštěvě se nezouváme, pokud ovšem nemáme boty hodně zablácené. Raději ale přepokládejme, že boty dolů půjdou, tak pozor na ponožky.

Za dveřmi nás přivítá jako první hostitelka, která nejprve podává ruku ženě. Muži své ruce zalomí až jako poslední. Hostitelka také jako první usedá ke stolu. Už má totiž všechno připravené, protože jsme přišli na návštěvu o 10 minut později, jak to má být, takže to v pohodě stihla.

Na návštěvě je vhodné něco pochválit – šaty paní hostitelky, obraz na zdi nebo skvěle upečenou bábovku. Stejně jako na rautu i tady platí pravidlo, že příjemná a užitečná konverzace je důležitější než jídlo. Témata by měla být odlehčená a nekonfliktní.

Na závěr pozor: návštěvu končí vždycky host. Právě on by měl odhadnout, kdy včas odejít. Tak hodně štěstí.

autor: Milan Knotek
Spustit audio