Christoph kardinál Schönborn

22. leden 2012

Když se na jaře 2005 mluvilo o tom, kdo bude po smrti Jana Pavla II. zvolen novým papežem, hlásily titulky novin, že by se jím mohl stát i Čech. Nešlo ale o Miloslava kardinála Vlka, jak by se mohlo zdát.

Šlo o muže, který byl Čechem pouze místem narození, nikoli národností. Tím potenciálním kandidátem na papeže byl Christoph kardinál Schönborn. Málokdo ví, že tento významný rakouský duchovní se narodil u nás na severu Čech – a to 22. ledna 1945 na zámku Skalka v obci Vlastislav nedaleko Lovosic. Jeho rodiče patřili k rakouské šlechtě – otcem byl hrabě Hugo Damian von Schönborn, matkou baronesa Eleonora Ottilie Hilda Marie, rozená von Doblhoff. Malý Christoph si toho v tom krásném kraji pod Milešovkou moc neužil – když mu bylo devět měsíců, rodina se vystěhovala do Rakouska, kde se usadila ve Vorarlbersku. Když bylo mladému muži osmnáct let, vstoupil do dominikánského řádu a studoval teologii, filosofii a psychologii v několika evropských městech. V roce 1970 byl vysvěcen na kněze a začala jeho pozoruhodná kariéra, která jej přes post vídeňského světícího biskupa a později arcibiskupa dovedla až ke kardinálskému klobouku. To bylo roku 1998. Papežem se tedy nakonec nestal, Severočeský rodák a charismatický představitel rakouské katolické církve, který také hodně cestuje po světě a je zván na mnohé přednášky, se dnes dožívá 67 let. A jen dodám, že nedaleko zámku Skalka je také rodinná hrobka české větve Schönbornů, kde je pohřbena velká část kardinálových schönbornovských předků.

autor: David Hertl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.