Chorvatsko: Cesta autem

16. červenec 2012

Osm set tisíc Čechů navštíví každoročně Chorvatsko. Pokud se tam chystáte i vy a pojedete autem, měli byste se na to dobře připravit.

Cesta do Chorvatska autem trván dvanáct hodin a víc, takže většina řidičů jede přes noc - to jsou silnice a dálnice volnější. Jedeme přes Brno, Mikulov a Vídeň. U Grazu se připravte o prázdninách na kolony, jsou tu totiž v úseku pěti kilometrů dva pruhy namísto čtyř.

A teď ta hlavní věc. Dálnici opouštíme ještě před hranicí se Slovinskem. Vyhneme se tak předraženým čtyřiceti kilometrům slovinské autostrády. Důležité je hlídat si exit 226 Gersdorf-Mureck.

Po jedenácti kilometrech dojíždíme k hraničnímu mostu přes řeku Muru a vjíždíme do Slovinska. Na konci mostu odbočíme doprava na Lenart a Ptuj. Kvalita silnice je tu nic moc, ale protože už je den, aspoň můžeme pozorovat krajinu. Hezký je i čtyřkilometrový most přes ptujské jezero. Takhle se vyhnete i vy slovinským dálničním poplatkům.

Pak už se držte směrovky Zagreb a dále tam, kam máte namířeno. A abychom nezapomněli - do Chorvatska můžete cestovat jak s pasem, tak s občanským průkazem. Děti můžou cestovat do Chorvatska na tzv. dětský občanský průkaz, protože od 27. června letošního roku musí mít každé dítě vlastní cestovní doklad.

Spustit audio