Chmelaři rozjíždějí letošní sklizeň chmele. Doufají, že bude lepší než loni
Chmelaři se opatrně těší na letošní úrodu. Výnos by podle nich mohl být alespoň průměrný. Na rozdíl od loňského roku, který mnozí z nich označovali za katastrofální. Se sklizní už začalo třeba chmelařství v Oboře na Lounsku.
„Chmel je tak pěknej a čisťounkej. A čichněte si, jak voní. Bude nádherná sklizeň, pokud teda nepřijdou nějaké kroupy nebo tak něco,“ shrnuje traktorista Josef Kaleja, který se sklizní na chmelnicích pomáhá už 25 let.
Stejný názor má i zástupce chmelařství Aleš Mašanský: „Kdyby přišly bouřky s kroupami, tak by to tu sklizeň ovlivnilo zásadně. Pokud to ale bude jen tady to vedro, tak to prostě musíme přežít.“
Loňský rok chmelařům nepřál – úroda byla slabá i na chmelnicích kolem Obory. Podle Aleše Mašanského nejhorší za posledních 30 let. „Kdyby se ten průšvih opakoval znova, tak už by spousta farem měla existenční problémy. Jen pro ilustraci – ten průměr je 1,4 tuny a loni jsme měli 0,6 tuny,“ vysvětluje.
„Letos je ten chmel tak krásný především proto, že má farma Mašanský závlahy. Zavlažuje, je na břehu Ohře, takže v těch největších obdobích sucha, kdy oni přitom mohli odebírat vodu z Ohře, to tomu chmelu opravdu hodně pomohlo. Tohle je prostě paráda,“ konstatuje Luboš Hejda, předseda Svazu pěstitelů chmele České republiky.
Luboš Hejda ještě přidává republiková čísla: „Loni jsme měli produkci pouhých 4452 tun chmele, doufám, že to říkám dobře. Rok předtím jsme měli 8306 tun. Dlouhodobý průměr je přitom něco přes 6000 tun.“
Chmel se sklízí za každého počasí. S dočesnou chmelaři počítají do konce prázdnin.
Související
-
Staří Římané pěstovali chmel jako zeleninu. Používali ho také k povzbuzení sexuální touhy
Chmel pěstovali ve svých zahradách už staří Římané a Řekové. Jako zeleninu. Chmelové výhonky připravovali podobně, jako my dnes chřest.
-
Chmel se nehodí jen do piva. Omlazuje pleť, posiluje vlasy a pomáhá i proti nespavosti
Chmel je naše zlato, říká se. Je nejen nezbytnou složkou při výrobě piva, ale funguje i jako léčivka.
-
NEJ Ústeckého kraje: nejkvalitnější chmel na světě
Žatecký region je proslulý zejména svou chmelařskou tradicí. V kraji se kromě pěstování nejkvalitnějšího chmele na světě také odedávna vaří výborné pivo.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Se zbrojaři spolupracujeme, říkají české banky. Spořitelna hlásí raketový nárůst financování
-
Ukrajina našla odhodlání bránit si, co je jí drahé. To řadě zemí Evropy chybí, řekl po návštěvě země Pavel
-
Slovenské ministerstvo kultury nemá žádný ďábelský plán, chce jen ničit, myslí si exředitelka galerie
-
Ferrari bylo horší, než očekávaly nejpesimističtější scénáře. McLaren nemá konkurenci, hodnotí Richtr