Chcete si uplést vlastní ošatku? Podívejte se, jak na to

24. červenec 2020

Máte volno a trávíte ho na zahrádce? Můžete to využít například k tomu, abyste si vyrobili svoji ošatku. Může být ze slámy, ale dají se použít i jiné materiály. Poradíme vám, jak na to a co si připravit dopředu.

Uplést ošatku ze slámy je dlouhá a na ruce namáhavá práce. Použít můžete žitnou nebo pšeničnou slámu, ale plést se dá i z různých travin, které rostou na zahrádce – jen musí být dostatečně dlouhé.

Také budete potřebovat kroužek, do kterého se stébla přidávají a šídlo na propichování slámy, provázek nebo ratanovou „šénu“ na spojování svazků, a hodit se bude i nádoba s vodou na rošení slámy nebo travin.

Jak řekla Veronice Králové Renata Němečková, která ve svém volném čase vyučuje pletení ošatek po celých Čechách, princip samotného pletení pak už je jednoduchý...

„Ta technika je založená na tom, že se vlastně neustále nastavují nová stébla do takové trubičky. Je to trochu podobné pletení věnečků z pampelišek,“ popisuje Němečková a pokračuje: „Z dostupných pramenů víme, že pletení ošatek bylo doménou mužů. Například na Zlínsku se tomu věnovali mimo pracovní sezónu stavební dělníci.“

Ošatky mohou mít různé tvary a mohou sloužit k různým účelům, jedno ale mají společné – dobře upletená ošatka má být pevná. Říká se, že dnem vzhůru by měla udržet i člověka, který si na ni sedne.

Spustit audio