Chcete se aspoň na chvíli stát restaurátory? Zajeďte do Kadaně

11. duben 2018

S originálním a původním nápadem přišel Františkánský klášter v Kadani. Čtvercové dřevěné tabulky pokryté štukem skrývají tajemství, které lze odkrýt soustavným ťukáním.

To je letošní novinka, určená hlavně dětem. Správce kláštera za dlouhých zimních večerů kreslil zásadní výtvarné motivy z klášterních zdí právě na tyhle tabulky.

„Dětem dáme restaurátorská kladívka a ony mohou ťukat,“ říká Petr Liebscher, který s nápadem přišel a dal mu i výtvarnou podobu.

Nový projekt nabízí možnost zkusit, čím klášter už několik let žije. „Do roku na 2020 tu bude probíhat rozsáhlý restaurátorský průzkum, tak jsme chtěli, aby z toho návštěvníci taky něco měli,“ vysvětluje Liebcher. „Na zdi v kostele děti samozřejmě pustit nemůžeme. Tak nás napadlo tohle.“

Klepání na destičku není fyzicky náročné, ale nějaký čas to zabere. Štuk povoluje někde ochotněji, někde drží a nechce dolů.

Hlavně trpělivost!

Ve srovnání s restaurátory nemusí amatéři mít strach, že poškodí podklad, nebo že toho odklepnou mnoho. Je potřeba mít jen trpělivost. Postupně se ale na podkladové dece objevuje obraz – Bernardinské slunce.

„Je to symbol františkánů observantů. Symbol spásy,“ prozrazuje, co na nás na ukázkové restaurátorské desce vykukuje Liebscher.

Oklepání štuku není jediná zábava, která je s destičkou spojena. Když malí průzkumníci odkryjí tajemný symbol, musí ho pak ještě najít někde na stěně v klášterním areálu. Muzejníci doufají, že to děti bude bavit.

Destičky jsou recyklovatelné, takže na ně pokaždé jen stačí nanést nový štuk a mohou přijít nový objevitelé.

Spustit audio

Související