Pekelné výjevy na freskách objevili restaurátoři v kostele františkánského kláštera v Kadani

7. září 2017

Vypadá to zvláštně, ale peklo do kostela patří. Jako zastrašující nebo motivační hrozba vyvažuje to dobré, žádané a žádoucí. Pekelná tlama, ďáblové a nejrůznější běsy proto pro restaurátorky pracující v kostele kadaňského františkánského kláštera vlastně nebyli překvapením.

„Je to obraz posledního soudu. Tady je Ježíš s lilií a mečem. Lilie je symbol požehnání, meč naopak symbolizuje trest. Na straně lilie jsou svatí, prosí o milost pro nás smrtelné a straně druhé jsou právě ti pekelníci, čekající na duše příliš obtěžkané hříchem,“ říká historik Lukáš Gavenda na lešení, které momentálně zaplnilo skoro celý kostel.

Co se skrývá pod viditelnou vnitřní fasádou kostela, to nikdo neví. Několik staletí nikdo původní malířskou výzdobu neviděli a prameny o ní informují jen stroze a částečně.

„Na odkrývání maleb z 15. a 16. století tu pracují studentky Akademie výtvarných umění,“ vysvětluje do tlukotu kladívek správce kláštera Petr Liebscher.

Studentky Akademie výtvarných umění odkrývají ve františkánském klášteře malby z 15. a 16. století

Na po lešení společně vyšplháme až pod strop. Na klenbách bylo něco jako nebe. Modrá malba a přilepené hvězdičky. Že nejsou původní bylo jasné, co se pod nánosy novodobých barev objeví ale nikdo nevěděl.

„Ty květiny tady, to je překvapení. To jsme nečekali,“ říká Kateřina, jedna z dívek, které opatrně odklepávají nežádoucí vrstvy, kterých je místy až osm – zajímavé jsou dvě nejstarší.

„Barokní malby vlastně obsahově kopírují ty starší, jen jsou na nich figury v jiném měřítku,“ říká Liebscher.

Spolu s Lukášem Gavendou jsou nadšení z toho, že mohou unikátní kompletní rekonstrukci kostela a spolu s ostatními odborníky objevovat a žasnout. A je nad čím. Stěny kostela místy skrývají vskutku nečekaná překvapení. O těch ale zase až jindy.

Spustit audio