Chcete inspiraci, jak příští rok netradičně nazdobit stromek? Zajeďte do Litvínova

25. prosinec 2021 11:45

Stromeček zdravotnických záchranářů nebo ozdoby ze skla a perníků. To všechno nabízí výstava netradičně ozdobených vánočních stromků na zámku Valdštejnů v Litvínově.

Zámek expozici pokaždé před koncem roku obměňuje. Ozdobami ze všelijakých materiálů zdobí stromky výtvarníci, umělci, ale i lidé různých profesí. Letos tam tak najdete třeba vánoční stromek, kde ožívají scény ze života zdravotnických záchranářů.     

„Jsou to figurky, které mají hlavičku a tělíčko ze žaludu, nožičky a ručičky jsou z březových větviček, očička jsou kupovaná, taková ta mrkací,“ popisuje své ozdoby, takzvané dubánky, lékařka zdravotnické záchranné služby Mirka Cmorejová. Desítky postaviček zavěšených na stromečku popisují i scény ze života záchranářů, nechybí ani resuscitace pomocí defibrilátoru.

Vánoční ozdoby z plsti

Už mnohokrát vystavovala své netradiční ozdoby na zámku Petra Hanáková. Letos zvolila jako materiál filc. Na stromečku visí pohádkové postavičky, zvířátka i vánoční motivy. Ani neví, kolik jich na stromek pověsila. „Neumím vám říci, kolik jich tam je, asi přes stovku,“ míní. A jak dlouho je dělala? Ani to neví přesně. „Začala jsem někdy o prázdninách a dělala je podle nálady, podle času…“ vysvětlila.

Letošní výstava netradičně ozdobených vánočních stromků je už dvacátá v pořadí. Návštěvníci mohou obdivovat devatenáct nazdobených jehličňanů. Materiály ozdob se liší, říká kurátorka expozice Dagmar Wohanková: „Textilní, vitráže, sklo, je tam i keramika, paličkovaná krajka, přírodniny. Letošní novinkou jsou kromě stromečku s dubánky i doslova voňavé ozdoby: „To jsou ozdoby z mýdla, to je voňavý stromeček,“ řekla Wohanková.

Výstava netradičně nazdobených vánočních stromků na litvínovském zámku

Vánoční stromky letos poprvé doprovází i vyřezávané betlémy. „Jsou půjčené od litvínovského řezbáře pana Šafránka. Jsou půvabné a jsme rádi, že nám je zapůjčil,“ dodala ještě Wohanková.

Výstava netradičně zdobených vánočních stromků na zámku Valdštejnů v Litvínově je přístupná mimo dny svátků po celý rok.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související