Chalupáři

30. říjen 2013

V říjnu roku 1977 zahájila speciální skupina, která vznikla při Hlavní redakci programu, vysílání nového programového typu, založeného výhradně na stereofonně realizovaných pořadech. Programový blok se jmenoval 3 x 60, a to stereo.

Za jeho přípravu redakčně odpovídal Milan Rykl, moderátory byli Ota Nutz, Pavel Tumlíř, Václav Čapek a Bronislava Znamenáčková. O rok později pak vznikl podobný programový útvar, který se jmenoval Dveře dokořán. Oproti doposud striktně uspořádanému programovému sledu nastalo nebývalé nóvum. Byl utvořen tříhodinový „nadredakční“ prostor, v němž bylo možné uplatňovat pořady netradičních stopáží, obsahů i postupů. Je pravda, že šéfové tzv. Hlavních redakcí si občas stěžovali, že tyto pořady zasahují do kompetence některých dílčích redakcí, ale vysílání mělo velký posluchačský ohlas, takže o existenci obou bloků brzy nebylo pochyb.

V průběhu osmdesátých let se oba programy zařadily mezi nejoblíbenější a nejposlouchanější pořady stanice Vltava. V létě roku 1978 pozval k jednomu z vydání pořadu 3 x60, ato stereo moderátor Ota Nutz k mikrofonu pětici známých osobností, aby vyprávěly o svých chalupářských zkušenostech a zážitcích. Vyprávění bylo velmi úspěšné, takže se z tohoto posezení „chalupářů“, jak se jim začalo říkat, stala tradice každého vysílání 3 x 60.

Témata se měnila, pojmenování „chalupáři“ však zůstalo. Ota Nutz tak velmi zdařile navázal na tradici někdejších „sedmilhářů“, pořadu, který na konci 60. let připravovala Dita Skálová. Setkání chalupářů, jež se vysílalo na konci října 1978, mělo téma označené jediným slovem: ráno. V ukázce, kterou si z pořadu nyní uvedeme, zazní nejprve hlas Oty Nutze, který představí své hosty.

Dodejme jen, že v chalupářích z října roku 1978 vystupovali, kromě už jmenovaných Miroslava Plzáka, Ivana Vyskočila, Ilji Hurníka a Zdeňka Podskalského také Josef Chvalina a Drahomíra Fialková.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.