Česneková pálenka k posílení imunity a Jáhlová česnečka

Česneková pálenka k posílení imunity (starý ruský recept) Suroviny a postup: Půllitrovou nádobu naplníme do půlky nasekaným česnekem, zalijeme vodkou a postavíme na teplé místo na 21 dní vyluhovat. Přecedíme. Podáváme v mléce 3x denně 10 kapek. Jáhlová česnečka Suroviny a postup: K varu přivedeme 1 litr vody, do ní rozpustíme kostku zeleninového bujónu a nasypeme jáhly - asi 100 g. Trochu přisolíme, připepříme a necháme jáhly rozvařit. Pak polévku odstavíme. Do 2 lžic sádla prolisujeme 5 stroužků česneku, dáme sůl, majoránku, pořádně promícháme a dáme do uvařené polévky rozpustit. Tato polévka se dá obměnit s vločkami, krupkami, nebo bramborami - s jáhlami je ale pěkně jemňoučká a "masožravci" si do ní nakonec mohou dát 100 g na drobné proužky nakrájené šunky, předem osmažené na másle. Polévka by měla být hodně hustá.

DOBROU CHUŤ PŘEJE ČESKÝ ROZHLAS SEVER!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.