Česko bude mít čtyři nová statutární města

29. červen 2006

Od prvního července bude mít Česká republika o čtyři statutární města víc. Radní v Přerově, Frýdku-Místku, Děčíně a Chomutově se o povýšení svých měst snažili tři roky. Radnice za to zaplatí statisíce korun.

Statutární města u nás vznikla zákonem o obcích v roce 1990. Hlavním důvodem byla jejich velikost a špatná dostupnost úřadů z okrajových částí. "Ta statutární města proto byla vytvořena s perspektivou, že využijí zákonné možnosti územně se rozčlenit a vytvořit tak síť dalších úřadů městských částí nebo obvodů, která tím přiblíží správu města občanům," říká Marie Kostruhová z ministerstva vnitra.

Některá města se na městské části dělí, jiná toho zatím nevyužila. V Přerově zaplatí za změnu na statutární město tři sta tisíc korun. Vyměnit musí pět stovek razítek a více než tři stovky zaměstnanců dostanou nové vizitky. Podle tajemníka radnice Jiřího Bakalíka to ale za povýšení města stojí. "Je to o jakési prestiži, je to i o získání výhodnější pozice při jednáních na ústředních orgánech státní správy."

Prvního července se tak počet statutárních měst zvýší na třiadvacet.

autor: vav
Spustit audio