Černí čápi z děčínské zoo se „na stará kolena“ stali rodiči

17. červen 2020

Velké překvapení přichystal pár černých čápů svým ošetřovatelům v děčínské zoologické zahradě. I přes jejich velmi pokročilý věk se jim v polovině května podařilo vysedět tři mláďata.

„Čáp černý se ve volné přírodě dožívá 15, výjimečně až 20 let. Našemu samci je úctyhodných 25 let a samice je přibližně stejně stará. Její přesný věk ale neznáme, protože byla v roce 1999 přijata do olomoucké zoo jako hendikepované zvíře z volné přírody, odkud o tři roky později odešla k nám,“ vysvětlil zoolog Roman Řehák.

Že se stanou čápi rodiči „na stará kolena“ už v zoo nikdo nečekal.

„Letošní snůška čítala celkem čtyři vejce, jedno se však ukázalo jako neoplozené. Ze tří vylíhlých mláďat mohou ale návštěvníci vidět už pouze jedno,“ podotknul zoolog a dodal: „Ctíme pravidlo, že by se do chovu měli zařazovat pouze jedinci s nejlepšími geny a umělý odchov v mnoha případech dlouhodobě negativně ovlivňuje zdraví populace, slabší mláďata jsme k dokrmování neodebrali a nechali vše zcela na přírodě,“ ukončil Řehák.

Na vejcích sedí čápi zhruba 33 dní, samec zůstává se samicí po celou dobu hnízdění, na vejcích sedí střídavě oba rodiče a oba také krmí mláďata.

zdroj: Zoo Děčín
Spustit audio

Související