Budoucnost ústecké zoo očima ředitele pražské zoo: konec chovu velkých zvířat, místo nich rarity

4. červen 2020 13:19

Ukončit chov slonů, orangutanů a jiných velkých zvířat a zaměřit se spíše na rarity. Takové směřování nabídl zoologické zahradě v Ústí nad Labem ředitel pražské zoo Miroslav Bobek. Návrh jejího rozvoje zhodnotil na žádost města.

Ústecká radnice ale chce v chovu ikonických zvířat pokračovat. Zoologická zahrada ale potřebuje změnu k lepšímu, aby si udržela členství v „Evropské asociaci zahrad a akvárií“.

Znamená to například postavit nové pavilony, které by splňovaly podmínky chovů.

Podle Miroslava Bobka je to ale nad finanční možnosti města: „Poslední dekáda je značně podfinancovaná, a je tedy otázka, co s ní dál. Pokud by se měla rozvíjet v tom konceptu, jak byl navržen, bylo by to neuvěřitelně drahé. To už nejsme na stamilionech, ale o řád výše. Zoo by měla zachovat jen vybrané druhy a do těch investovat. Měla by hledat nějakou originalitu té zahrady.“

Případné nové směřování zoo by museli schválit ústečtí zastupitelé

„Chápu jeho názor odborníka, že velká zvířata a pavilony pro ně zatěžují rozpočet. Je to věcí názoru, ale já si myslím, že v tuto chvíli tvoří největší návštěvnost právě obyvatelé Ústí nad Labem, kteří chtějí právě vidět ty slony a ty lidoopy,“ reagovala na Bobkův posudek náměstkyně primátora Věra Nechybová z Ústeckého fóra občanů.

Ředitel ústecké zoo Roman Končel připustil, že určité úpravy plánu rozvoje jsou možné. V některých věcech ale s pražským kolegou nesouhlasí.

„Tam jsme se třeba bavili o stavbách, u kterých pan magistr Bobek říkal, že by je raději zboural. Ono to ale není tak jednoduché, protože šelminec se například stavěl jako kryt CO, a zbourat ho by vyšlo na tolik, jako nová stavba. To samé třeba platí i pro spodní část exotária, kde je to také jako bourat bunkr. Tam se musíme přizpůsobit, takže horní část by se zbourala a dolní nechala,“ vysvětlil Končel.

Město dalo zahradě peníze na několik projektů. Finance na stavbu pavilonu primátů pak chce podle primátora Petra Nedvědického z hnutí ANO získat z úvěru.

Případné jiné směřování zoo by, stejně jako úvěr, museli schválit zastupitelé.

Spustit audio

Související