Čechy prý do německých obchodů táhne především kvalita

16. prosinec 2012

Češi prý jezdí do Německa nakupovat hlavně kvůli vyšší kvalitě, Němci do Čech zase kvůli cenám. Jak píše Freie Presse, zjistil to výzkum, který si nechala udělat průmyslová a obchodní komora v Chemnitz.

Zatímco skoro polovina Němců jezdí do českých obchodů za nižšími cenami, ceny jsou důležité jen pro necelou třetinu Čechů nakupujících v Německu. Těm jde mnohem více o kvalitu a výběr zboží. Němce nakupující v Čechách to zajímá jen asi z deseti procent. Je určitě zajímavé, že podle obchodní komory jsou němečtí obchodníci na české zákazníky stále málo připraveni. Chybí prý české nápisy a dvojjazyčné jídelní lístky.

Tschechen kommen gern zum Einkaufen nach Deutschland, wo sie vor allem die Qualität der Waren schätzen. Deutsche fahren nach Tschechien wegen der niedrigen Preise. Wie Freie Presse schreibt, das ist das Ergebnis einer Untersuchung, die im Auftrag der Industrie- und Handelskammer Chemnitz geführt wurde. Während fast eine Hälfte der Deutschen die tschechischen Geschäfte wegen der niedrigen Preise besucht, der Preisvorteil ist nur für nicht ganz Drittel Tschechen wichtig, die nach Deutschland kommen. Tschechische Kunden suchen viel mehr nach Qualität und Warenauswahl. Das interessiert nur etwa zehn Prozent der Deutschen. Laut der Handelskammer haben sich deutsche Händler auf die tschechischen Kunden noch nicht genügend eingestellt, was bestimmt interessant ist. Es fehlen tschechische Beschilderungen und zweisprachige Speisekarten.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.