Část zastupitelů v Mostě chce prosadit nulovou toleranci hazardu, vedení města s tím ale nesouhlasí

23. listopad 2018

V Mostě se do konce roku zřejmě bude rozhodovat o tom, jestli v budoucnu z města zcela zmizí herny a výherní hrací automaty. Někteří zastupitelé na prosincovém jednání zastupitelstva chtějí navrhnout plošný zákaz hazardu.

Redaktorem Janem Benešem oslovení obyvatelé Mostu měli jasno – herny na území města nechtějí. Kolik jich v Mostě je, to mu prozradila mluvčí magistrátu Alena Sedláčková: „V současnosti je v Mostě 29 herních prostor, z toho 9 jsou kasina.“

Předkladatelem návrhu na nulovou toleranci hazardu je v Mostě hnutí ANO.

Jeho zastupitelka Berenika Peštová vysvětluje, proč hazard ve městě nechce: „Domníváme se, že herny, které tady jsou v abnormálním množství oproti celé republice, jsou semeništěm kriminality. Proto usilujeme o to, aby z města ustoupily.“

S nulovou tolerancí kromě hnutí ANO souhlasí i hnutí Zelení a Piráti pro Most a Sdružení Mostečané Mostu. ODS ještě nemá v tom, jestli návrh podpoří, jasno.

Hnutí ProMost plošný zákaz heren odmítá

Vítěz voleb v Mostě, hnutí ProMost, které město v současnosti vede, opakovaně plošný zákaz hazardu odmítá. Raději by přistoupilo k regulaci.

„Tváříme se na to stále stejně – i ve volebním programu říkáme, že hazard chceme regulovat, ne vymýtit, protože se domníváme, že to není řešení,“ říká náměstek primátora za hnutí ProMost Marek Hrvol.

Záležet tak bude na rozhodnutí zastupitelů za KSČM, kteří na ustavujícím jednání zastupitelstva podpořili menšinovou vládu hnutí ProMost. Podle zastupitele Radka Beleje je KSČM připravená jednat, k čemu se ale strana kloní, neřekl.

Pokud by návrh na nulovou toleranci prošel, herny by byly v provozu do vypršení termínu platné licence, poslední by tak z Mostu zmizela až za několik let. „V roce 2023 by měla zmizet poslední herna,“ upřesňuje zastupitelka za hnutí ANO Berenika Peštová.

Zastupitelé budou o plošném zákazu hazardu v Mostě, jednat 13. prosince.

autor: jbe
Spustit audio

Související