Začal platit nový zákon o hazardu. V Teplicích proto přibývá kasin

2. leden 2017

Z restaurací, barů nebo třeba z benzinových pump budou postupně mizet výherní automaty. Přísnější podmínky pro herny a kasina nastavil nový zákon o hazardu, který platí od nového roku. Třeba v Teplicích kvůli tomu přibývá kasin ‒ v těch totiž hrací automaty můžou být.

V teplické čtvrti Trnovany, v okolí Červeného kostela, bývala v minulosti vysoká koncentrace heren. I v roce 2017 ještě některé z nich fungují, byť s různými omezeními.

Mohlo by se proto zdát, že omezení hazardu ve městě moc nezafungovalo. Z pohledu čísel to ale vypadá jinak ‒ začátkem roku 2016 bylo ve městě zhruba 1 400 hracích přístrojů. Do listopadu jich víc než 400 ubylo a od listopadu přišlo o licenci dalších 172 výherních hracích přístrojů.

Na druhou stranu stoupá počet kasin, která se z heren stávají ‒ před rokem jich tu bylo 18 a koncem listopadu už 29. Celkově se za 11 měsíců loňského roku počet míst, kde nějaký typ přístroje je, snížil pouze o osm.

Náměstek primátora Hynek Hanza z ODS je se s tímto vývojem spokojen. Snižování počtu přístrojů navíc ještě bude pokračovat ‒ ministerstvo financí totiž letos začne odebírat povolení u těch strojů, které nejsou v kasinech.

Opoziční hnutí Volba PRO! Teplice považuje regulaci za nedostatečnou, podle Jakuba Mráčka jsou Teplice stále městem s největším počtem přístrojů na obyvatele.

Omezující vyhláška se promítne i do příjmů města ‒ v loňském roce to bylo okolo 110 milionů, v letošním rozpočtu už město počítá s jen s 80 miliony.

autor: hau
Spustit audio