Litoměřice zpřísnily vyhlášku o hazardu ve městě

27. červen 2018

V Litoměřicích začnou platit nová pravidla pro herny. Zastupitelé zpřísnili příslušnou vyhlášku. Zásadní změnou je, že podle nové vyhlášky nebude možné provozovat herny do 100 metrů od vchodů do školských zařízení.

Tajemník litoměřického městského úřadu Milan Čigáš vysvětluje rozdíl: „Původní vyhláška z roku 2017 mluvila pouze o zákazu hraní, nacházejících se na všech adresách nacházejících se na území městské památkové rezervace. Město vyhlášku vytvořilo na základě předchozího pokynu našich zastupitelů.“

Ti reagovali na petici, kterou sepsali někteří z obyvatel. Petice vyžadovala úplný zákaz nových heren, ale na to město nepřistoupilo s ohledem na stanovisko Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, podle kterého prý takový zákaz není možný.

Podle tajemníka města nová vyhláška neovlivní provoz současných heren – všechny jsou totiž mimo tuto vzdálenost, i když třeba v některých případech ne úplně o mnoho. Ovlivní hlavně případný vznik nových heren, který už v oblasti 100 metrů vzdušnou čarou od škol nebude možný.

I tuto vyhlášku si ale město bude muset obhájit. Ministerstvo vnitra toto znění shledává v souladu s právními předpisy, ale už zmiňovaný Úřad pro ochranu hospodářské soutěže potřebuje znát odůvodnění.

Nová vyhláška vejde v platnost 11. července.

autor: Lucie Valášková
Spustit audio

Související